Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Zračna luka u Zagrebu u 2020. ostvarila samo četvrtinu prometa u odnosu na 2019.

Zagrebačka zračna luka zbog pandemije ima veliki pad prometa te očekuje da će ove godine imati četvrtinu putnika u odnosu na 2019., a koncesionar MZLZ najavljuje dodatne napore i zaduženje kako bi prevladao krizu i sačuvao likvidnost, kažu za Hinu iz MZLZ-a.

“Zračnom prijevozu potrebna je izravna podrška vlada širom svijeta, a zračne luke krizu ne mogu prevladati same. S obzirom da ispunjavamo kriterije, koristimo državnu potporu i za sada smo uspjeli očuvati sva radna mjesta, ali sve mjere, potpore, uštede i napori koje smo poduzeli neće nadoknaditi pad prihoda. Stoga će se MZLZ dodatno zadužiti kako bi sačuvao likvidnost. Pred nama je 2021. koja je još uvijek vrlo neizvjesna. Nadamo se da će cjepivo zaustaviti epidemiju i da ćemo već iduće godine započeti oporavak”, kažu iz MZLZ-a (Međunarodne zračne luke Zagreb), koncesionara zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman.

Dodaju da svi sudionici u zračnom prometu Hrvatske s vladinim institucijama nastavljaju razgovore, ne samo da bi preživjeli u ovim teškim vremenima, već i da bi definirali strategiju oporavka nakon krize.

Podsjećaju da su na samom početku pandemije, kad je već bilo evidentno kako će se ona odraziti na poslovanje zračne luke, izmijenili investicijski plan i optimizirali troškove, a u dogovoru sa sindikatima smanjili plaće, uz posebnu organizaciju rada do kraja godine.

“Zahvaljujući određenim mjerama s početka pandemije, kao i pomoći države, nije bilo otpuštanja ni zahvata koji bi utjecali na kvalitetu usluga koje pružamo korisnicima. Naš je prioritet održati kontinuitet operacija uz maksimalnu sigurnost i zaštitu zato su sva slobodna sredstva usmjerena prema kontinuitetu operacija i sigurnosti prometa”, kažu iz MZLZ-a.

Iz Zagreba u zimskom redu letenja 19 inozemnih destinacija

Unatoč svim okolnostima i padu prometa, koji je samo u studenom kod putnika bio 83 posto u odnosu na isti mjesec 2019., te gotovo dvostruko manje operacija zrakoplova, zagrebačka zračna luka ipak je uspjela održati promet, a značajnim postignućem drži u listopadu pokrenutu liniju ukrajinske zrakoplovne kompanije Windrose, koja izravno povezuje Kijev i Zagreb.

Na pitanje tko sve leti u Zagreb i kamo se iz Zagreba može odletjeti u zimskom redu letenja, u MZLZ-u odgovaraju da u zagrebačkoj zračnoj luci trenutno prometuje 13 zrakoplovnih kompanija, koje Zagreb povezuju izravno s 24 destinacije, od čega pet u domaćem i 19 u međunarodnom prometu.

To su Frankfurt, Beč, Pariz, London, Rim, Istanbul, Amsterdam, Köln, Sttutgart, Kijev, Varšava, Zurich, Kopenhagen, Brussel, Skopje, Sarajevo, Beograd te Doha i Dubai.

Planovi za 2021. – čeka se cjepiva i oporavak

Iz MZLZ-a kažu da će i u 2021. nastaviti provoditi sve propisane mjere epidemiološke zaštite, koje provode i sada.

“Uspješnost naših zdravstveno sigurnosnih mjera prepoznalo je Svjetsko vijeće zračnih luka (Airports Council International-ACI), prema čijim je standardima početkom listopada MZLZ uspješno prošla program akreditacije za uspostavu zdravstveno sigurnosnih mjera u uvjetima covid-19 na zračnim lukama. Riječ je o procesu ispitivanja uvjeta i organizacije za zdravstveno sigurno korištenje prostora zračne luke, propisanih u skladu s preporučenim zdravstvenim mjerama utvrđenim u ACI-jevim smjernicama za ponovno pokretanje i oporavak zračnog prometa (ACI Aviation Business Restart and Recovery Guidelines)”, iznose iz te luke.

Dodaju da je taj program osmišljen s ciljem utvrđivanja i dokazivanja da su zračne luke sigurna mjesta za boravak prilikom putovanja te da se poduzimaju mjere predostrožnosti kako bi se smanjio svaki rizik po zdravlje putnika, i u tom postupku procjene svih dostavljenih dokaza MZLZ je dokazala da pruža uvjete za sigurno putovanje svim korisnicima, za što je dobila i Airport Health Accreditation u u trajanju od idućih 12 mjeseci.

Ističući ključnu ulogu Zračne luke Franjo Tuđman u održavanju međunarodne povezanosti Hrvatske u komercijalnom, sanitarnom i teretnom prometu, kao i prihvatu i otpremi repatrijacijskih letova, iz MZLZ-a poručuju da su svjesni da potpuni povrat prometa ovisi o epidemiološkoj situaciji i da je teško bilo što prognozirati.

“Postoje određene inicijative na europskoj i svjetskoj razini oko novih mjera i standarda u zračnom prometu vezanih uz kontrolu putnika, a neke zračne luke već provode testiranja kako bi se zaustavila pandemija, prevladao strah od putovanja i krenuo oporavak prometa. Cjepivo je tu svakako najznačajnija i sukladno znanstvenim analizama vjerojatno i jedina mogućnost”, zaključuju iz MZLZ-a.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno