Subota, 1 travnja, 2023

Zračna luka u Zagrebu novim projektom privlači aviokompanije da se odluče za linije prema Hrvatskoj

Međunarodna zračna luka Zagreb u razdoblju od 01. prosinca 2020. do 30. lipnja 2021. aviokompanijama nudi mogućnost prijave za poticaje pod nazivom “Model poticaja rasta prometa” kojim se želi postići dolazak novih avioprijevoznika u zagrebačku zračnu luku, odnosno potaknuti iste na otvaranje novih linija prema i iz Zračne luke Franjo Tuđman, prenosi croatianaviation.com.

Avioprijevoznici mogu aplicirati za ovaj model u navedenom razdoblju nudeći zračnoj luci samo linije koje Zagreb nije imao u 2019. i 2020. godini, čime su određene linije diskvalificirane s obzirom na to da je redovan promet postojao unatrag posljednje dvije godine (poput Toronta, Seula, Tel Aviva, Praga, Bukurešta, Berlina, itd.).

Da bi aviokompanije ostvarile pravo na poticaj, moraju ostvariti određeni godišnji porast putničkog prometa na novim linijama. Uz to, kompanije moraju ostvariti barem 20% putničkog prometa u zimskom redu letenja, čime se želi smanjiti utjecaj sezonalnosti koji je jedan od osnovnih problema svih hrvatskih zračnih luka, osobito onih na obali.

Aviokompanija koja uvodi jednu ili više novih linija poticaje može koristiti do 5 godina prema sljedećoj tablici:

Dakle, ako kompanija u prvoj godini uvođenja nove linije preveze više od 75 tisuća putnika iz Zagreba, dobiti će popust od 80% na PSC (Passenger service charge – naknada za putnički servis), a ako uspije prevesti više od 150 tisuća putnika, odobrava se popust od dodatnih 3% na istu stavku.

Naknada za putnički servis u međunarodnom prometu po odlaznom putniku u Zagrebu se naplaćuje 17,50 eura po putniku (u Rijeci i na Braču 12 eura, u Splitu i Dubrovniku 11 eura, u Puli i Zadru 10 eura, u Osijeku 9 eura po putniku). Ono što druge hrvatske zračne luke nemaju u svom cjeniku dok Zagreb ima jest dodatnih 1,85 eura po svakom odlaznom putniku koje avioprijevoznici plaćaju kroz naknadu za slijetanje i uzlijetanje.

Popust na naknadu za putnički servis avioprijevoznici mogu ostvariti i u sljedećim godinama, no svake je godine potrebno osigurati rast broja putnika, čime se prijevoznike motivira na otvaranje novih linija, što, budimo iskreni, može biti zanimljivo samo niskotarifnim avioprijevoznicima s obzirom na to da uglavnom oni prometuju prema nizu destinacija. Naime, British Airways letjet će prema Zagrebu samo iz Londona, Lufthansa iz Munchena i Frankfurta, Air France iz Pariza, KLM iz Amsterdama, itd., dakle klasični prijevoznici Zagreb povezuju uglavnom sa svojim čvorištima, zbog toga je ovakav popust svakako motivirajuć za niskotarifne avioprijevoznike.

MZLZ u svom cjeniku nudi klasični poticajni program koji se sastoji od čak 7 različitih modela, a s obzirom na to da u ovom članku analiziramo dodatak poticajnom programu, valja naglasiti posljednji, sedmi model koji se odnosi na baziranje zrakoplova u Zagrebu.

Naime, navedeni model odnosi se na avioprijevoznike koji s baziranim zrakoplovom u Zagrebu obave barem 300 redovnih operacija u 6 mjeseci ili 500 u 12 mjeseci. Dakle, eventualno baziran zrakoplov morao bi u godinu dana obaviti minimalno 2 leta dnevno, što jednom avioprijevozniku koji otvara bazu u Zagrebu nikako ne bi trebao biti problem (bazirani zrakoplovi niskotarifnih avioprijevoznika uglavnom obavljaju 3 do 4 leta dnevno). U tom slučaju avioprijevozniku se odobrava 100% popust na naknadu za centraliziranu infrastrukturu (rampa i terminal).

Ovaj dodatak poticajnom programu očito je usmjeren ka niskotarifnim aviokompanijama kojima se isti savršeno uklapa u poslovni model (Wizz Air, EasyJet, Eurowings, Ryanair, Volotea,…). Ostaje otvoreno pitanje hoće li i jedna od gore navedenih niskotarifnih kompanija odlučiti u ovoj teškoj godini (odnosno do kraja lipnja) pokrenuti novu međunarodnu liniju prema i iz Zagreba.

S obzirom na sve navedeno, prosljedili smo upit i u Međunarodnu zračnu luku Zagreb. Prenosimo odgovor u cijelosti:

“Program poticaja Međunarodne zračne luke Zagreb pripremljen je u suradnji s nekoliko zrakoplovnih kompanija, s ciljem otvaranja novih destinacija i povećanja broja putnika i linija. Iako postoji interes zrakoplovnih kompanija za ovaj novi program poticaja, razvoj epidemiološke situacije i s tim u vezi mjere koje se poduzimaju od strane vlada država, utjecat će na odluke zrakoplovnih kompanija o prijavi na program.”

S obzirom na to da se nalazimo u kriznoj godini te da je očito kako će oporavak zračnog prometa ipak biti značajno sporiji nego što je to prvotno bilo očekivano, nije jasno zašto je zagrebačka zračna luka objavila ovaj poticajni program s kratkim vremenskim rokom prijave.

Također, propisati obvezu prijevoza određenog postotka putnika u zimskom redu letenja kada je promet u svim hrvatskim zračnim lukama značajno slabiji u odnosu na ljetne mjesece bio bi logičan još 2019. godine, no ne i sada kada prijevoznici nisu sigurni u opseg obavljanja redovnih operacija dva tjedna unaprijed, što prije svega ovisi o epidemiološkim mjerama i “last minute” rezervacijama putnika.

Bilo bi zaista pohvalno da je ovakav poticajni program bio ograničen, za primjer, isključivo na ljetni red letenja ove godine, čime bi se stimuliralo prijevoznike da dođu u zagrebačku zračnu luku već u 2021. godini, u godini u kojoj će aviokompanije pokušati smanjiti troškove i svesti rizik na najmanju moguću mjeru.

Hoće li ovaj dodatak poticajnom programu uroditi plodom saznat ćemo uskoro, kompanije koje se odluče na pokretanje linija prema Zagrebu prvi let na novoj liniji moraju obaviti do 30. lipnja, odnosno u sljedećih nešto malo više od 4 mjeseca.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno