Nedjelja, 24 rujna, 2023

Žminj, tečaj interpretacije baštine 10. listopada

Žminj-edukacija Certificirani vodič-interpretator

Želite li otkrivati ona skrivena značenja koja samo autohtono stanovništvo uistinu poznaje? Želite li otkriti kako pronaći dublja značenja koja prečesto ostaju tek onaj skriveni dio našebaštine? I kako od činjenica, tradicije i naslijeđa napraviti nezaboravan doživljaj za Vaše goste ili posjetitelje?Želite li naučiti koristiti metode i alate savršene interpretacije, koja emocijama stvara posebne doživljaje za vaše goste? Pridružite nam se na Edukaciji za Interpretatore baštine, Žminj 10. i 11.10., drugi dio od 23. do 25.10.2020

TZ Žminj i Interpret Europe pozivaju vas na edukaciju za vodiča interpretatore

Turistička zajednica općine Žminj  i Europsko udruženje za interpretaciju baštine Interpret Europe uz potporu Općine Žminj  pozivaju vas na edukaciju za vodiče interpretatore. Edukacija je namijenjene muzejskim vodičima, djelatnicima parkova prirode, turističkim vodičima i svima onima koji imaju priliku osobno predstavljati baštinu svojim gostima ili posjetiteljima.

Datum održavanja (prvi i drugi dio): 10.-11.10.2020.  i  23.-25.10.2020.  

Mjesto održavanja: Čakavska kuća, Žminj 

Kotizacija: 950,00 kn 

Kotizacija uključuje program edukacije, priručnik, edukacijski i promotivni materijal, okrijepu  (kava, voda i snack u stankama)  svih 5 dana edukacije (tijekom dva vikenda u listopadu). Troškove organizacije i realizacije programa edukacije, te službenu potvrdu o sudjelovanju na edukaciji

Troškove prijevoza i smještaja do Žminja sudionici snose sami. Sudionicima kojima je potreban smještaj mogu se slobodno obratiti TZ Općini Žminj. 

Minimalan/Maksimalan broj polaznika: 8/16  

Edukacija namijenjena svim turističkim djelatnicima koji su uključeni u izravno interpretiranje baštine

Edukacija je namijenjena turističkim vodičima, muzejskim djelatnicima, vodičima i djelatnicima u nacionalnim i parkovima prirode, vodičima na baštinskim lokalitetima, učiteljima, turističkim djelatnicima, iznajmljivačima i svima koji su na bilo koji način uključeni u izravno interpretiranje baštine (naslijeđa) posjetiteljima (gostima, turistima,..). 

Većina programa sastoji se od praktičnih vježbi i zanimljivih radionica.

Uz pomoć praktičnih vježbi i uputa polaznici programa će steći kompetencije kojima će nadopuniti svoja znanja iz područja vođenja. i koja će im dati uvid u novi način interpretacije prirodne i kulturne baštine.

TZ Žminj donosi informacije što Edukacija uključuje

Polaznicima ove 40-satne edukacije (uz savjetovanje iskusnog, licenciranog trenera) pružamo praktične i svestrane alate. Nove informacije polaznici usvajaju kroz niz praktičnih radionica i vježbi. Cilj edukacije je da polaznici nauče i usvoje načine kako stvoriti snažne ideje i poruke, te kako ih pretočiti u riječi koje će posjetitelje privući na smislen i definitivno nezaboravan način. U postizanju ovog cilja, svi polaznici edukacije sudjelovat će u brojnim izazovnim vježbama. Edukacija će im pomoći da izgrade samopouzdanje i kreativnost, temeljne preduvjete za osmišljavanje, izradu i evaluaciju interpretativnih (raz)govora i šetnji. Zahvaljujući 20-tak isprobanih i provjerenih (te mjerljivih) standarda otkrit ćete inovativnije i kreativnije načine interakcije s posjetiteljima. 

Da biste stekli naziv vodiča – interpretatora, poželjno je imati prethodno iskustvo u vođenju. Trebate sudjelovati u svih 40 sati edukacije, uz stručni nadzor licenciranog trenera te uspješno dovršiti postupak certificiranja (pisani ispit, razvoj vlastite interpretacijske šetnje i interpretacijskog govora).

Važna napomena: Ovaj tečaj ne nadomješta licencu za turističkog vodiča prema važećim zakonskim propisima, već nudi dodatna znanja i vještine. 

Program Edukacije

 • Standardi i kvaliteta interpretacijskog vođenja
 • Razlikovanje činjenica i značenja
 • Razvijanje osjećaja za stvaranje poruka
 • Uspostavljanje osobne veze s predmetom/pojavom
 • Alati interpretacijskog vođenja
 • Uloge vodiča interpretatora
 • Promatranje interpretacijskog govora
 • Vođenje za skupine s posebnim potrebama
 • Planiranje interpretacijskog govora o pojedinom fenomenu
 • Izvedba interpretacijskog govora
 • Tematske linije
 • Interpretacijska Kritika
 • Korištenje mentalnih mapa u planiranju interpretacijske šetnje
 • Razvoj interpretacijske šetnje
 • Grupna izvedba interpretacijske šetnje
 • Održivi razvoj i interpretativno vođenje
 • Pismeni ispit
 • Praktični ispiti
 • Upute za daljnji rad

Evaluacija programa  

 • 40 sati vježbi i radionica, uz stručno vodstvo licenciranog trenera
 • Priručnik.
 • Potvrda o sudjelovanju u edukaciji.
 • Certifikat izdan od strane Interpret Europe, nakon uspješno završenog zadatka.
 • (Ovaj tečaj i certifikat ne nadomještaju službenu licencu za turističkog vodiča prema važećim zakonskim propisima u RH).

Uvjeti sudjelovanja i prijave na Žminj interpretacijski tečaj

prijave su otvorene do 07.10.2020ili do popunjenja maksimalnog broja polaznika

Molimo Vas da svakako popunite online Prijavnicu na online stranici Turističke zajednice općine Žminj

Po primljenoj potvrdi o uspješnoj prijavi za sudjelovanje na treningu i radionici, sudionici će na svoju mail adresu dobiti podatke za uplatu kotizacije. Sudjelovanje na edukaciji će se smatrati potvrđenim uplatom kotizacije. 

Uvjeti sudjelovanja:  poželjno je prethodno iskustvo u vođenju i obavezno je članstvo u Interpret Europe* 

*Uvjet za sudjelovanje je individualno ili profesionalno članstvo u udruzi Interpret Europe koji za članove iz Hrvatske iznosi 20 EUR (individualno članstvo), odnosno 40 EUR (profesionalno članstvo). Član IE je potrebno postati do početka tečaja.

VIŠE INFORMACIJA O PRIJEVOZU, MOGUĆNOSTIMA SMJEŠTAJA, TE DETALJAN RASPORED PROGRAMA EDUKACIJE PO DANIMA,

POLAZNICI ĆE DOBITI PRIJE POČETKA PROGRAMA.

Opširije i detaljnije informacije možete naći na stranici Turističke zajednice općine Žminj

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno