Subota, 10 lipnja, 2023

Živnulo tržište dugoročnog najma

Živnulo tržište dugoročnog najma, hoteli se uključili u taj dio kolača kako bi popravili likvidnost

Mnogi vlasnici stanova kojima je to biznis zbog koronakrize i pada turističkog prometa odlučili su prihod ostvariti kroz dugoročni najam. Donosi Novi list, novinar Ljiljana Hlača

Mnogi vlasnici stanova kojima je to biznis zbog koronakrize i pada turističkog prometa odlučili su prihod ostvariti kroz dugoročni najam

Tržište najma stanova u Hrvatskoj u posljednjih je godinu dana zabilježilo zanimljive promjene. U rujnu je Njuškalova kategorija Iznajmljivanje stanova bilježila više od 4 milijuna detaljnih prikaza oglasa, što je za čak 30 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Rast je zabilježen i u broju aktivnih oglasa, odnosno broj stanova za dugoročni najam u godinu dana se povećao, pa je sada oglašeno više od 13 tisuća stanova, što je čak 17 posto više u odnosu na prošlogodišnji rujan.

Najviše oglašenih stanova za najam trenutačno je u gradu Zagrebu te u Rijeci i Splitu. Na razini cijele Hrvatske prosječne mjesečne cijene najma stanova u rujnu su bile na sličnoj razini kao i u kolovozu, no gotovo 3 posto ispod prosječnih cijena iz rujna 2019. godine, stoji u priopćenju spomenutog oglasnika.

Čini se da su mnogi vlasnici stanova kojima je ovo biznis zbog koronakrize i pada turističkog prometa odlučili prihod od svojih kvadrata ostvariti kroz dugoročni najam – što je bolje nego da stan stoji prazan ili da se povremeno iznajmljuje.

Uglavnom, prosječna mjesečna cijena najma stana u Zagrebu, prema navodima ovog oglasnika, u rujnu je iznosila 568 eura, a prosječna kvadratura stana koji se iznajmljivao je 62 metra četvorna.

Veći stanovi jeftiniji

– Rujanske cijene najma stanova u Zagrebu su u odnosu na mjesec ranije više za 2 posto, no u odnosu na proljeće, odnosno cijene iz travnja, bilježe pad za oko 6 posto. Usporedimo li ih pak, s istim razdobljem prošle godine, vidljiv je godišnji pad cijena najma u Zagrebu za gotovo 12 posto.

Cijene najma variraju ovisno o kvadraturi stana, ali i samoj lokaciji. Tako se u Zagrebu u ovom trenutku najviše nude stanovi veličina od 40 do 70 kvadratnih metara, ističe se dalje.

Usporedbe radi, cijene najma u glavnom gradu Hrvatske s onima iz prošlogodišnjeg rujna, može se zamijetiti kako su najviše pale cijene većim stanovima (od 80 kvadrata na više). Tako je prosječna cijena najma stana veličine 80 metara kvadratnih u Zagrebu u rujnu 2020. godine iznosila 673 eura, što je za 5 posto manje u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Primjerice, cijena stana veličine 110 kvadratnih metara je za 7 posto manja u odnosu na isti mjesec prošle godine i u rujnu ove godine iznosila je 798 eura, dok je mjesečna cijena najma stana veličine 60 metara kvadratnih iznosila 562 eura i niža je za tek 3 posto u odnosu na prošlu godinu.

Razlike po kvartovima

Zanimljivo je pritom istaknuti i da su cijene najma stana veličine 50 metara kvadratnih ostale na istoj razini kao i prošle godine. Kada je riječ o kvartovima, prosječna mjesečna cijena najma stana veličine 40 kvadratnih metara na Gornjem gradu u rujnu je iznosila 518 eura, dok je u Dugavama za stan iste kvadrature traženo prosječno 352 eura mjesečno.

Razlike se mogu uočiti i u susjednim kvartovima. Primjerice, najam stana od 60 kvadrata na Savici prosječno mjesečno iznosi 440 eura, dok je na Vrbiku on 574 eura mjesečno.

U centru Zagreba je u rujnu prosječna mjesečna cijena najma stana veličine 40 kvadratnih metara iznosila 494 eura, što je za 10 posto niže u odnosu na rujan prošle godine, a cijena najma stana veličine 60 kvadratnih metara je iznosila 664 eura, što je za 2 posto manje u odnosu na prošlogodišnji rujan.

I drugi veći gradovi u Hrvatskoj u rujnu su zabilježili godišnji pad cijena najma stanova. Tako su u Osijeku one niže za 15 posto, u Splitu za 11 posto, a Varaždinu za 2 posto. S druge strane, Rijeka i Zadar bilježe rast cijena mjesečnog najma na godišnjoj razini, i to za 11 posto, odnosno 1 i pol posto.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno