Srijeda, 4 listopada, 2023

Zimski turizam nikad lošije prognoze. Samo 5% Hrvata planiraju skijanje

DRUŽENJA, putovanja, festivali i koncerti najviše nedostaju potrošačima korisnicima bankarskih usluga u Hrvatskoj u vrijeme pandemije. Zbog toga i financijske situacije gotovo 50% ne planira putovati ove zime u inozemstvo, pokazalo je jesensko istraživanje MasterIndex kompanije Mastercard.

Istraživanje Mastercarda: 50% potrošača u Hrvatskoj ne planira zimska putovanja

To je online istraživanje za tu kompaniju u rujnu i listopadu provela agencija Improve na uzorku od tisuću korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj od 18 do 55 godina, a uz pitanja o navikama korištenja financijskih usluga i stavu prema platnim karticama, ove je jeseni istraživanje prošireno i pitanjima o utjecajima pandemije na potrošače.

Ispitanici su, kako je pokazalo istraživanje, pritom najviše zabrinuti za financijsko stanje, dinamiku u obiteljskim odnosima i sreću te društvene veze i odnose, nakon čega za zdravlje, s time da su stariji u pandemiji zabrinutiji za fizičko, a mlađi više za mentalno zdravlje.

Najviše ispitanika, 46 i 45 posto, strahuje da će zbog pandemije izgubiti posao i da će pasti kvaliteta zdravstvene skrbi, dok ih 33 posto brine porast cijena, njih 31 posto ograničenja putovanja, a 30 posto pad kvalitete obrazovanja. Tek ih 12 posto brine hoće li biti zaraženi.

Osim druženja, putovanja te festivala i koncerata, u pandemiji potrošačima jako nedostaju i obiteljska okupljanja, kazališta, kino i izložbe te sportska događanja, a manje izlasci i noćni život te rekreacija.

Samo 21 posto ispitanih se još nada putovanjima

Istraživanje je pokazalo i da je zbog pandemije te financijske situacije za više od pola pao postotak onih koji planiraju putovati ove zime u usporedbi s prošlom godinom, pa se tako sada tek njih 21 posto još nada putovanjima, dok ih gotovo polovica ili 48 posto ne planira ove zime otputovati u inozemstvo. U isto vrijeme prošle godine ti postoci su izgledali sasvim suprotno – 48 posto ispitanih je planiralo putovati u inozemstvo, a 27 posto nije.

Od onih koji planiraju putovati ove zime, 11 posto ih planira adventske izlete u neku od europskih metropola (u 2019. je takvih bilo 25 posto), dok ih svega po 5 posto planira putovanje zbog skijanja i dočeka Nove godine i to najdulje četiri do sedam dana.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Sourceindex.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno