Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Željko Neven Bremec na putu do titule prvog hrvatskog doktora kuharstva

Željko Neven Bremec, jedan od najvećih hrvatskih gastronomskih edukatora, trenutno je na putu do titule prvog hrvatskog doktora kuharstva. U 23. godine rada u biografiji mu je zabilježen impresivan obrazovni niz i vrijedna zvanja. Razlog zbog kojeg ga kolege drže jednim od najpriznatijih domaćih, ali i stranih gastronomskih stručnjaka su i titule koje je stekao tijekom profesionalnog rada. Između ostalog, Željko je završio Hotelijerski fakultet, magistrirao je u Dubrovniku, u Švicarskoj je postao masterchef, magistar je poslovne ekonomije i ekonomist hotelijerstva.
Trenutno je predsjednik ŠKMER-a (Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija) u Splitu, u kojem, između ostalog, obnaša poslove voditelja i predavača na kuharskoj akademiji, koju pohađaju domaći i stranci. Uz to ima i važnu ulogu u organizaciji natjecanja iz područja ugostiteljstva. Više o njemu najbolje će reći njegovi kolege, primjerice doajen gastronomske scene Stevo Karapandža, koji otvoreno veli kako je počašćen što je imao prigodu surađivati s tako mladim, ali iskusnim, ambicioznim profesionalcem i najboljim nasljednikom Mira Bogdanovića, utemeljitelja ŠKMER-a.

POKRETAČKA SNAGA

– Bila je to velika sreća što je naš Miro upravo Željka prepoznao kao čovjeka koji može preuzeti tako važnu funkciju. On je u njemu vidio ambiciju, znanje, pokretačku snagu, energiju potrebnu za razvoj gastronomije, ne samo Splita već i čitave regije. Jer manifestacije koje ŠKMER organizira su nešto fenomenalno. Upravo su ti elementi i doveli do toga da je Željko prepoznat i u svjetskim vodama. Nas nekolicina imamo licenciju međunarodne kuharske federacije, jedan od njih je i Željko, koji s takvom preferencijom kao istaknuti sudac putuje svijetom. Počašćen sam što tako dobro surađujemo i što imam prigodu raditi s čovjekom koji daje širu perspektivu u razvoju kulinarstva – ustvrdio je Karapandža za svog kolegu.
Naravno da to godi chefu Bremecu, koji skromno veli da mu je pokojni Miro Bogdanović otvorio ŠKMER. Željko kaže kako je u kontakt sa ŠKMER-om ušao preko natjecanja, pobjedom na tradicionalnoj manifestaciji “Biser mora”, kasnije i sve jačoj suradnji, a onda i prihvaćanju organizacijskog dijela posla. Kako je vrijeme odmicalo Miro je Bremecu davao sve veću slobodu. Pitajući Željka što je tome presudilo, naveo nam je kako je Miro kao vrhunski profesionalac i mentor uočio njegov rad, želju, viziju da se time bavi. Miro je znao da je Bremecu dobrobit kuhara i njihova edukacija vrlo bitna.

– Rano sam shvatio da me zanima svijet kuharstva, i jako rano sam se i usmjerio u tom pravcu. Rodom sam iz Duge Rese, u ratu jako pogođene, pa me majka odmičući od tih strahota poslala na školovanje na Kvarner. U dobrom pravcu, u Lovran, u smjeru nadaleko poznate ugostiteljske opatijske škole. Već tada sam znao kojim ću se poslom baviti, i već tada sam imao jaku želju da u tome i uspijem. Paralelno sam učio, živio u učeničkom domu u Lovranu, obavljao praksu, svjestan da želim još više. To je bilo devedesetih godina prošloga stoljeća u kojima nismo imali mogućnost šire edukacije, na raspolaganju smo imali samo to što nam se pružalo u lokalnoj školskoj sredini. Snalazio sam se kako sam mogao, pitao vlasnike opatijskih hotela da me prime na stažiranje – govori Bremec.

Tu je priča krenula, a onda ga i povela u svijet. Na školovanja, napredovanja, u Švicarsku, Italiju, Ameriku. Titule i nova znanja samo su se redale. Sve je to chef Bremec implantirao u rad na sebi, u edukaciju drugih, uvijek napominjući kako je učenje, stjecanje novih znanja prioritet u profesionalnom napredovanju i usavršavanju svakog kulinarskog djelatnika. Kao prvi čovjek ŠKMER-a na svojim leđima nosi veliki posao i odgovornost. Pitamo ga koja je glavna uloga ove strukovne organizacije, i po čemu se ŠKMER razlikuje od konkurencije?
–​ ŠKMER je u početku zamišljen kao okupljanje kuhara u čvrstoj organizaciji s ciljem međusobnog pomaganja u pronalasku posla, razmjene iskustava, druženja, profiliranja struke kroz egidu “Zajedno smo jači”. A onda se profilirala ideja o akademiji s ciljem obučavanja prvo svog članstva, a kako se interes pojačavao, kao i opremljenost prostora, potom i kuhara cijele regije. Dovelo je to do toga da smo lani imali polaznike iz cijele Hrvatske, ali i regije. Ono što nas izdvaja od drugih su treninzi koje samo mi imamo, i što su iznimno prihvaćeni među kolegama – veli Bremec.

NOVI TRENDOVI

Riječ je o MCA treningu skraćenici Mediterranean Culinary Arts programu, namijenjenom za profesionalne kuhare s najmanje tri godine radnog iskustva. Ovaj im trening omogućuje stjecanje specijaliziranih vještina i znanja u skladu s novim trendovima mediteranskog i svjetskog kulinarstva. Program se provodi uz sudjelovanje vrhunskih edukatora kao što su Željko Neven Bremec, Stevo Karapandža, Hrvoje Zirojević i drugi. Uz ovaj trening tu je i onaj za Ducasse program, iza kojeg stoji Alain Ducasse, glasoviti francuski kuhar, vlasnik nekoliko restorana s Michelinovom zvjezdicom.
– On je vrhunski chef, predstavnik visoke svjetske gastronomije, utemeljitelj akademije na kojoj predaju chefovi iz njegovih restorana. Oni rade edukacije po cijelom svijetu, i iznimno smo počašćeni što su gostovali i kod nas u ŠKMER-u. Upoznao sam ih tijekom staža u njihovu restoranu te tako i dogovorio suradnju. Edukaciju smo imali u veljači ove godine, i u radu je sudjelovalo 20-ak kuhara – kaže chef Bremec.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno