Subota, 23 rujna, 2023

Zeleni Split. EBRD-ov program pročistača pitke vode kreditom u iznosu od 20 milijuna eura

Grad Split se pridružuje EBRD-ovom programu Zeleni gradovi

Pristupanje EBRD-om programu urbane održivosti počinje ulaganjem u pročistač pitke vode za splitsko područje

Danas su splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, potpisali Memorandum o razumijevanju kojim je grad Split pristupio EBRD-ovoj inicijativi razvoja zelene i održive urbane infrastrukture kao preduvjeta za razvoj zelenog gospodarstva.

Grad Split je tako postao prvi hrvatski grad koji je pristupio EBRD-ovom programu Zeleni gradovi te je još jednom demonstrirao svoju predanost razvoju okolišno prihvatljive infrastrukture.

EBRD je multilateralna banka koja promiče razvoj privatnog sektora i poduzetničke inicijative u 38 zemalja na tri kontinenta. Banka je u vlasništvu 69 zemalja te EU-a i EIB-a. Cilj EBRD-ovih ulaganja je da gospodarstva u regijama u kojima posluje postanu konkurentna, uključiva, dobro vođena, zelena i povezana. Pratite nas na: web, Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter i YouTube.

Kao prvi projekt u sklopu programa Zeleni gradovi, Banka će u gradu Splitu financirati izgradnju pročistača pitke vode kreditom u iznosu od 20 milijuna eura te je spremna pružiti daljnju podršku u sufinanciranju EU projekata na području aglomeracije.
Paralelno s financiranjem i u sklopu programa, Gradu Splitu su također osigurana i bespovratna sredstva tehničke pomoći namijenjena za pripremu takozvanog Akcijskog plana za Zeleni grad (Green City Action Plan) koji ima za cilj identificiranje i razvijanje prioritetnih ulaganja u zelenu komunalnu infrastrukturu te postavlja temelje za održivi razvoj urbanih sredina.

Program Zeleni gradovi

Program Zeleni gradovi je podržan donatorskim sredstvima koja je osigurao TaiwanBusiness-EBRD Fond za tehničku suradnju.
Voditelj predstavništva Taipeija u Ujedinjenom Kraljevstvu, gosp. Kelly Wu-Chiao Hsieh, izjavio je za ovu prigodu: „Gradovi su na prvoj liniji u rješavanju ekoloških izazova, te se stoga EBRD-ov program Zeleni gradovi pokazao kao presudan alat u donošenju politika i investicijskih odluka za gradove u zemljama gdje EBRD ulaže. Podržavamo Program pružanjem povoljnih koncesijskih zajmova putem TaiwanICDF-a te kroz bespovratna sredstva iz TaiwanBusiness-EBRD Fonda za tehničku suradnju. Izuzetno nam je drago što možemo podržati Grad Split u ulasku u EBRD-ov program Zeleni gradovi.“

Koncept financiranja projekata obnovljive energije

EBRD-ov program Zeleni gradovi pruža podršku gradovima u rješavanju ključnih izazova na području zaštite okoliša i poboljšanja kvalitete življenja. Gradovi sudionici programu pristupaju uz pomoć EBRD-a, a kroz ulaganja u projekte koji unaprjeđuju okolišnu infrastrukturu. Program Zeleni gradovi također obuhvaća izradu akcijskog plana za razvoj zelene komunalne infrastrukture. Akcijski plan utvrđuje ključne izazove s kojima se pojedini grad suočava na području zaštite okoliša i klimatskih promjena te definira nužna ulaganja u temeljnu infrastrukturu i sugerira promjene mjera javne politike prema širim strateškim ciljevima.
EBRD je začetnik koncepta financiranja projekata koji promiču obnovljivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena te se prometnuo u vodećeg investitora u obnovljive izvore energije u zemljama srednje i istočne Europe, središnje Azije te južnog i istočnog Mediterana.

Green Economy Transition

Kroz svoj strateški GET (Green Economy Transition) pristup, EBRD namjerava do kraja 2020. godine povećati ulaganja u zelene projekte na 40% svog ukupnog godišnjeg ulaganja, odnosno na 50% ukupnih ulaganja do 2025. godine. Kroz GET strategiju Banka potiče izgradnju ekološki održivih gospodarstva i smanjenje emisija ugljičnih plinova te povećava otpornost gospodarstava na klimatske promjene.

Na svjetskoj razini, gradovi generiraju 70% potrošnje energije i 80% emisije stakleničkih plinova te stoga predstavljaju veliki izazov u borbi protiv klimatskih promjena i negativnog utjecaja na okoliš. To je posebno slučaj s gradovima u zemljama u kojima djeluje EBRD, gdje zastarjela urbana infrastruktura umanjuje kvalitetu života stanovnika, povećava emisije štetnih plinova te sprječava društvo u bržoj prilagodbi na klimatske promjene.

Proračun težak 250 milijuna eura

EBRD je program Zeleni gradovi pokrenuo 2016. godine na razdoblje od 5 godina i s proračunom u iznosu od 250 milijuna eura. Zbog velike potražnje i popularnosti, proračun programa je bio obnovljen već nakon dvije godine, a u međuvremenu se financiranje programa učetverostručilo. EBRD-ov program Zeleni gradovi također podupire i Zeleni klimatski fond (Green Climate Fund).

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno