Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Zdenka Majcan prvi je specijalizirani vodič za lov na tartufe u Hrvatskoj

Zdenka Majcan osnivačica je i vlasnica agencije Istriana Travel koja nudi tailor-made programe i specijalizirane ture za pojedinačne goste i manje grupe

„Aranžmane i ture koje sastavljam radim vrlo posvećeno i pazim na svaki detalj. Uvijek se stavljam u poziciju gosta i u glavi prolazim turu da vidim kako bih se ja osjećala da sam ja gost. Po prirodi uvijek težim perfekcionizmu pa onda ono što nije dovoljno dobro za mene, obično nije ni za moje goste. Budući da nudimo programe koji su posebno osmišljeni i marketing mora biti fokusiran i vrlo usmjeren, što i nije neka olakotna okolnost – osim za nas koji volimo izazove.“

Zdenka Majcan je najprije ponosna Istrijanka, a tek onda sve ostalo – baš poput većine ljudi rođenih u tom kraju. Usto, ništa manje značajno, ostvarena je žena u obiteljskom smislu. To je lakši dio. Što se tiče poslovnog puta, teško je stati jednom kad se krene nabrajati. Završila je ekonomiju, ali se nikad nije pronašla u klasičnom uredu. Umjesto toga, svoj je put pronašla u turizmu i to vrlo nišnom budući da već godinama uspješno samostalno plovi dizajnerskim vodama kreacije jedinstvenih turističkih doživljaja vodeći svoju vlastitu agenciju Istriana travel, piše Uplift.

Pet kratkih pitanja o Zdenki Majcan

Moj najveći poslovni izazov je… pozicionirati se i biti prepoznatljiva na tržištu kao pružatelj vrhunskih doživljaja za goste posebnih interesa u Istri.

Moja najveća pobjeda… u privatnom smislu je zasigurno moja prekrasna obitelj koja mi je bezuvjetna potpora u svemu što radim, a u poslovnom smislu su to oni trenuci kad su gosti toliko oduševljeni mojom uslugom da me pozovu kod sebe doma, kao najboljeg prijatelja.

Za pet godina bit ću… nadam se, voditeljica uspješne i prepoznatljive DMC turističke agencije u Hrvatskoj s još nekoliko zaposlenih.

Na početku svog poduzetničkog puta bih voljela da sam znala… malo više o digitalnom marketingu i specifičnom računovodstvu turističkih agencija.

Na Uplift akademiji želim naučiti… malo više i konkretnije o digitalnom marketingu, SEO optimizaciji, novim marketinškim alatima za posebne tržišne niše, o politici cijena kao i o vrlo specifičnom računovodstvu turističkih agencija.

Poslovni početak u turističkoj zajednici

Zdenka je svoje prve poslovne korake odradila u Turističkoj zajednici Grada Buzeta gdje je jako dobro upoznala puni potencijal kraja u kojem je stasala. Zahvaljujući angažmanu u HTZ-u proputovala je Europu i uvjerila se da turističkoj ponudi Buzeštine nedostaje suvremeni pristup drugačijem tipu turizma te je tu uvidjela svoju priliku, ali još nije bila spremna u potpunosti se osamostaliti.

„Zbog nemogućnosti napredovanja odlučila sam promijeniti posao i zaposlila se u hotelu Fontana u Buzetu kao recepcionerka, a zatim i kao voditeljica marketinga i prodaje. Prošlo je još devet godina prije nego li sam shvatila da moram konačno odlučiti što želim u životu i tako sam od 2017. godine samozaposlena u svojoj turističkoj agenciji Istriana travel. Moja turistička  agencija bavi se uglavnom dolaznim gostima, ali u zimskom periodu radim i putovanja van Hrvatske“, objašnjava Zdenka.

U njezinom poslu puno je izazova jer nije lako udovoljiti željama pojedinaca, ali zato njezinoj sreći nema kraja kad ih uspije razveseliti i oduševiti turom.

S početka svoje samostalne poslovne priče sjeća se prvih posjeta europskim gradovima gdje je bila bačena u vatru i pomoći GPS-a se snalazila po gradu kako bi pronašla sve znamenitosti.

Let helikopterom za Warner Bros

„A pamtit ću i dan kad su me gosti, oduševljeni nakon ture, pozvali k sebi u SAD. Drugi su se pak gosti vozili se iz Dubrovnika u Istru i natrag samo da bi sudjelovali u mojoj turi. Najviše mi se u pamćenje možda ipak urezao kada sam ove godine za produkciju Warner Bros organizirala VIP izlet helikopterom koji je poletio iz mog sela Vrh otkud se pružaju najljepši vidici na jezero Butoniga, Učku, Ćićariju, gradiće sjeverne Istre, a sletio je u vinograd na privatnu vinsku degustaciju. Pamtim i dane kad sam kostimirana s kolegom vodila razgled Buzeta koji je uključivao i naše dvoglasno pjevanje“, prepričava samo neke od doživljaja kojih je, s obzirom na to da su sve ture posebno kreirane za svaku grupu ili gosta, uistinu mnogo. Istriana travel je mala boutique turistička agencija koja se bavi izradom tailor made programa i kreiranjem programa privatnih tura po Istri za individualne goste i manje grupe. Cilj je predstaviti svijetu istarsku baštinu, gastronomiju, prirodne ljepote i njezine najskrivenije kutke.

„U svojoj ponudi nastojimo ponuditi turistima najbolje i najviše od Istre, ponajprije Buzeštine, i to tako što kreiramo jedinstveni odmor, pružajući prvoklasnu uslugu bez obzira na to je li riječ o traženju idealnog turističkog vodiča ili idealnog objekta za smještaj“, detaljno opisuje Zdenka.

Destinacijski menadžment kao usmjerenje

Kako je turizam u priobalnim mjestima glavna gospodarska djelatnost, tako i broj turističkih agencija iz godine u godinu raste i svi se kunu da daju ono što nitko drugi ne daje. Po čemu je Zdenkina agencija ipak drugačija od konkurencije?

„Posebni smo po tome što se ubrajamo među prve turističke agencije u Hrvatskoj koje nisu morale restrukturirati svoju ponudu, kao što je danas trend, da bi započele sa menadžmentom u destinaciji, već smo od osnivanja započeli sa idejom o privatnim i posebnim a la carte ili custom made turama kojima prezentiramo Istru. Moja turistička agencija je mala, nije dio velikog sustava i u tome je ogromna prednost jer se vrlo brzo možemo prilagoditi i odraditi bilo kakav upit, ma koliko zahtjevan i kompliciran bio pa makar i za jednog gosta“, ponosno kaže Zdenka.

Rade isključivo s najboljim hotelima, restoranima, turističkim vodičima i pružateljima usluga u regiji koji će zadovoljiti i najzahtjevnijeg gosta, a njihov portfelj usluga može se podijeliti na programe koje nude u sklopu kulture i baštine i na programe u prirodi, food ture ili ture vezane uz hranu i piće. Moto koji žele komunicirati gostima je: „Putuj, jedi i živi kao lokalac“.

Da bismo plastično shvatili što to točno znači u praksi, Zdenka nam objašnjava:

„Najlakše ću vam to objasniti na primjeru svoje prakse pa ćete sami zaključiti koliko je to jedno široko područje neograničenih mogućnosti u kojem sve, s jedne strane, ovisi o vašim vlastitim idejama i, s druge, željama gostiju kojima se obraćate. Neki od izleta čiji sam autor i koje organiziramo su: ekskluzivni lov na tartufe, Ročka freskoslikarska radionica, radionice kuhanja tradicionalnih istarskih jela, masaže uljima od tartufa i biljaka Buzeštine na otvorenom u prirodi, radionice izrade domaće kozmetike, luksuzni piknik s tartufima uz glazbu, kostimirano turističko vođenje, team building programi, paragliding, pješačke ture sa planinarskim vodičem, obilazak najcjenjenijih vinska podruma i proizvodnji maslinovog ulja u Istri, off road sjevenom Istrom, privatne biciklističke ture s bike vodičom, VIP ture privatnim helikopterom…“

Umrežavanje različitih poduzetnika

Njihov najnoviji program koji nude nastao je iz umrežavanja i povezivanja sedam poduzetnika i OPG-ova na području Vrhuvštine, a radi se o ekskluzivnoj i vrlo personaliziranoj gastronomskoj turi za individualne goste i manje grupe do najviše 20 osoba. Sudionici programa predstavljaju svoju ponudu, a kod svakoga od njih gosti dobivaju jednostavne, zabavne i interaktivne zadatke koje moraju ispuniti kako bi mogli napuniti svoju NICE torbu autohtonim domaćim proizvodima svakog proizvođača.

„Aranžmane i ture koje sastavljam radim vrlo posvećeno i pazim na svaki detalj. Uvijek se stavljam u poziciju gosta i u glavi prolazim turu da vidim kako bih se ja osjećala kao gost. Po prirodi uvijek težim perfekcionizmupa onda ono što nije dovoljno dobro za mene, obično nije ni za moje goste. S obzirom na to da nudimo programe koji su posebno osmišljeni i marketing mora biti fokusiran i vrlo usmjeren, što i nije neka olakotna okolnost – osim za nas koji volimo izazove,“ kaže Zdenka, za koju već po ovom intervjuu možete zaključiti da sjajno obavlja svoj posao. Jer tko nakon čitanja ovih redaka nije poželio zaputiti se do Istre?

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceUplift.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno