Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Zbog spore distribucije cjepiva u RH, otkazuju se ključne turističke aktivnosti

Iako su brojne aviokompanije najavile početak prometovanja prema hrvatskim zračnim lukama već s prvim danom ljetnog reda letenja, to se ipak neće dogoditi, piše croatianaviation.com. Brojni su prijevoznici otkazali sve polaske do početka svibnja odnosno lipnja.

S obzirom na to da se cjepivo sporo distribuira po europskim zemaljama, da je epidemiološka slika u brojnim članicama EU još loša, te da je potražnja za međunarodnim putovanjima vrlo niska, kompanije odgađaju početak prometovanja na brojnim linijama, uključujući i one prema hrvatskim zračnim lukama.

Za primjer, Air France je prošle godine, prije izbijanja pandemije, najavio uvođenje drugog dnevnog leta za Zagreb. Do prije nekoliko dana taj drugi dnevni let bio je dostupan za booking već u ožujku i travnju, no sada je drugi dnevni let povučen iz prodaje i dostupan je za booking tek od 31. svibnja. Realno, možemo očekivati daljnju odgodu realizacije ovih operacija. Putnici koji su kupili karte za taj let bit će rerutirani na postojeći let Air Francea iz Zagreba za Pariz.

Njemačka Lufthansa pohvalila se kako planira već s početkom ljetnog reda letenja uvesti brojne linije koje su ranije ukinute zbog izbijanja pandemije. uključujući i liniju iz Munchena prema Zagrebu. Kompanija je naknadno ažurirala svoj red letenja i ponovno otkazala sve najavljene letove na ovoj liniji čak do 01. svibnja. Iako Croatia Airlines nudi letove na ovoj liniji, vjerujemo da će i oni biti otkazani, što je slučaj od trenutka izbijanja pandemije.

Lufthansa međutim nudi letove od prvog dana ljetnog reda letenja (28.03.) na liniji Frankfurt – Zagreb, no u sljedećih mjesec dana lako je moguće da će i ti letovi biti povučeni iz prodaje. Austrian Airlines jedini je najavio svoj red letenja prema Hrvatskoj i tvrde da ne namjeravaju ponovno suspendirati letove prema hrvatskim odredištima, no uz mogućnost redukcije broja tjednih letova do same špice sezone.

KLM je ranije najavio uvođenje drugog dnevnog leta za Zagreb od sredine veljače, no to se također nije dogodilo. Kompanija trenutno nudi drugi dnevni let prema glavnom gradu Hrvatske od 02. ožujka, no trenutno samo određenim danima, ne svakodnevno kako je originalno bilo najavljeno.

British Airways prvo je nudio direktne letove između Londona i Zagreba za veljaču, zatim su svi letovi otkazani i povučeni iz prodaje, a sada je prvi let dostupan za booking tek 29.03. Šanse da će BA dodatno odgoditi početak prometovanja prema Zagrebu su velike. Početak operacija odgađaju i niskotarifni prijevoznici, Ryanair je promet na gotovo svim linijama prema Hrvatskoj odgodio za svibanj, a isto planira učiniti i Volotea.

Nema sumnje da će do realizacije svih letova spomenutih aviokompanija doći, no očito tek u špici ljetne sezone kada će turistička potražnja za Hrvatskom biti na razini da može popuniti ponuđene kapacitete prijevoznika.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno