Srijeda, 29 ožujka, 2023

Zbog rata u Ukrajini pada broj rezervacija za letove unutar Europe

Tvrtka koja prikuplja i analizira podatke o putovanjima, Forward Keys, objavila je jučer podatke o kretanju potražnje za letovima nakon izbijanja rata u Ukrajini. Podaci uspoređuju rezervacije od 24. veljače do 2. ožujka s onima u tjednu prije ruske invazije na Ukrajinu.

Kada se isključe Ukrajina i Moldavija, koje su zatvorile svoj zračni prostor, te Rusija i Bjelorusija koje su isključene s popisa odredišta i obilježene upozorenjem o upitnoj sigurnosti, najveći pad rezervacija bilježile su zemlje najbliže sukobu, a rezervacije letova u Bugarsku, Hrvatsku, Estoniju, Gruziju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Slovačku i Sloveniju pale su od 30 do 50 posto, piše Croatian Aviation.

Ostale europske zemlje, uz izuzetak Belgije, Islanda i Srbije, bilježile su pad rezervacija u rasponu od 10 do 30 posto. U Belgiji, Islandu i Srbiji pad je bio jednoznamenkast.

Ruska invazija na Ukrajinu zaustavila je oporavak rezervacija koji je počeo u siječnju nakon što je broj zaraženih sojem koronavirusa omikron u mnogim zemljama dosegnuo vrhunac, zaključio je potpredsjednik Forward Keysa Olivier Ponti. Njezin pak utjecaj na transatlantska putovanja i odredišta u zapadnoj Europi zasad nije tako velik kao što se Ponti pribojavao. Rezervacije Amerikanaca za putovanja u Europu pale su za 13 posto.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno