Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Zbog nedostatka cjepiva turistička sezona je ugrožena

O kašnjenju isporuke cjepiva, epidemiološkoj situaciji i ublažavanju mjera za središnji Dnevnik HTV-a govorio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Capak je za središnji Dnevnik rekao je da ćemo teško dobiti obećane doze cjepiva od AstraZence.

– Pfizer nam je smanjio broj doza za sljedeće tri isporuke. Ono što nam dolazi u sljedeća dva tjedna je smanjeno za 14 kutija, po 975 doza. Mi smo dobili 11 kutija cjepiva manje, to nas razočarava i otežava nam provedbu plana cijepljenja. Sve količine koje imamo čuvamo za docjepljivanje, rekao je.

Nada se da će distribucija u ožujku biti puno veća, no to se još ne zna. Hrvatska je već trebala dobiti 4800 doza Moderninog cjepiva, no i to je odgođeno pa će ono stići u nedjelju. Kada je riječ o cjepivu AstraZenece, još se čeka registracija.

– AstraZeneca je prva pregovarala sa svim zemljama EU, obećavali su da će već u prosincu biti isporučene velike količine cjepiva. I u njihov razvoj cjepiva EU je uložila velik novac i od njih smo najviše očekivali. Oni će se registrirati tek 29. siječnja, a ponudili su distribucijsku listu koja bi počela 15. veljače. s 44.000 doza. EU traži od njih da isporuka počne ranije i da se ispoštuju potpisani ugovori. Mi se nadamo da će se situacija popraviti, ali teško da ćemo dobiti obećane doze, rekao je Capak za HRT.

Neke su zemlje uspjele nabaviti cjepivo iako se nisu na vrijeme uključile u pregovore s proizvođačima, a Capak na to kaže da mu se čini da neće doći do pravedne raspodjele.

‘Dolazi do sloma sustava u koji smo vjerovali. EU je napravila sve da to bude pravedna raspodjela prema broju stanovnika, ali čini nam se da do te pravedne raspodjele neće doći. Zemlje koje su individualno pregovarale i dale više novca očito su dobile više nego što smo mi,’ rekao je.

Ravnatelj HZJZ-a rekao je da će svi dobiti drugu dozu Pfizerova cjepiva na vrijeme. Što se tiče Moderne, kaže da nema nade da će se u veljači povećati količine cjepiva. Sve nade, kažu, polažu u AstraZenecu. ‘Ako to bude tako, mi do kraja veljače može procijepiti starije osobe i kronične bolesnike, no to bi trebale biti značajne količine cjepiva jer takvih osoba ima najmanje 600-700 tisuća u Hrvatskoj’, rekao je Capak dodajući da imaju velike kapacitete za cijepljenje stanovništva.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno