Utorak, 30 svibnja, 2023

Zaštita privatnosti

Zaštita privatnosti

Obavijest o zaštiti privatnosti

Ova obavijest o zaštiti privatnosti odnosi se na prikupljanje i upotrebu vaših osobnih podataka od strane nas i stranaka koje smo mi ovlastili, kao što su naši dobavljači, partneri i agenti.

Ova se obavijest odnosi na naše usluge (“Usluge”), koje uključuju pružanje audiovizualnog sadržaja, teksta, fotografija, foruma, oglašavanja, društvenih medija i interaktivnih aplikacija te drugih usluga koje nudimo putem naše platforme. Uvjeti i pravila iz ove obavijesti također se primjenjuju na sve naše druge web stranice, softverske aplikacije i/ili medijske platforme koje vam omogućuju interakciju s našim sadržajem i uslugama putem, interneta mobilne ili Wi-Fi mreže.

Vaša privatnost je naš prioritet!

Pristupom i korištenjem naših usluga prihvaćate uvjete iz ove obavijesti o Zaštiti privatnosti kao i pravila o upotrebi kolačića. 

S vremena na vrijeme možemo ažurirati ovu obavijest o privatnosti i pravila o kolačićima i objaviti promjene na našoj web stranici.

Ova obavijest o zaštiti privatnosti posljednji put je ažurirana 22. srpnja 2020. godine.

Koje podatke prikupljamo?

Podatke koje prikupljamo o vama ovise o tome koje naše usluge koristite, ali važno je da znate da ćemo prikupljati vaše osobne podatke samo kada je to potrebno. Podatke koje možemo prikupiti uključuju:

 • u slučaju da je za neku od naših usluga potrebna prijava korisnika: vaše ime i prezime, korisničko ime, adresa e-pošte, broj telefona, dob ili datum rođenja te pojedinosti Usluga koje upotrebljavate
 • podatke o vašoj upotrebi naših Usluga, uključujući pojedinosti o vašoj internetskoj adresi (IP), vrsti i identifikatoru uređaja, operacijskom sustavu, verziji preglednika, podatke o kolačićima, sadržaju koji ste pogledali i detalje vaše navigacije po Uslugama
 • podatke o lokaciji iz vaše IP adrese ili podatke dobivene pristupom funkcijama globalnog pozicioniranja na uređaju (npr. GPS)
 • druge podatke s vremena na vrijeme kako bi nam pomogli u pružanju poboljšanih proizvoda i usluga – primjerice kada ispunite našu anketu ili upitnik
 • ostale podatke za provjeru usklađenosti s uvjetima korištenja i/ili kada smo to dužni po zakonu

 

Kada i kako prikupljamo vaše podatke?

Mi (ili treće strane koje smo ovlastili za to) možemo prikupljati informacije o vama:

 • kada se prvi put registrirate za naše Usluge ili na neki drugi način obnovite svoje podatke
 • kada se pretplatite na neki od sadržaja
 • kada nas kontaktirate s upitom, zahtjevom ili drugim povratnim informacijama
 • kada sudjelujete u interaktivnosti (na primjer, kada sudjelujete u nagradnom natječaju ​​ili u jednoj od naših anketa)
 • kada zatražite da vam dostavljamo newsletter ili druge vrste obavijesti putem izravnog marketinga
 • u praćenju vaše upotrebe Usluga
 • kada provjeravamo poštivanje usklađenosti s uvjetima korištenja i/ili kada smo to dužni po zakonu
 • pomoću kolačića ili drugih uređaja
 • kada otkrivate svoje osobne podatke izravno ili na neki drugi način putem Usluga (na primjer, objavljivanja svojih komentara o sadržaju)
 • od trećih strana koji su potvrdili da su ovlašteni prenijeti vaše podatke u skladu s vašim zakonskim pravima

Možemo također kombinirati podatke iz jedne Usluge s podacima prikupljenim iz drugih Usluga i / ili sa informacijama koje su javno dostupne ili primljene od drugih javnih izvora. Sve informacije čuvaju se i upotrebljavaju u skladu s ovom obavijesti o zaštiti privatnosti.

Vaša je odgovornost osigurati da su svi podaci o registraciji koje ste nam pružili točni i ažurni.

Neke od naših Usluga mogu vam biti dostupne samo ako nam date potrebne podatke.

Koristimo li kolačiće?

Mi i treće strane ovlaštene za to mogu koristiti kolačiće i/ili druge alate za pohranu i ponekad pratiti informacije o vama.

Koliko dugo čuvamo vaše podatke?

Vaše osobne podatke čuvamo samo i isključivo onoliko dugo koliko je potrebno, što ovisi od slučaja do slučaja. Duljina razdoblja čuvanja podataka ovisi o svrsi za koju su podaci dobiveni. Na primjer:

 • možda ćemo morati zadržati neke osobne podatke o vama kako bismo mogli odgovoriti na vašu eventualnu pritužbu o našim Uslugama;
 • ako nas zamolite da prestanemo obrađivati ​​vaše osobne podatke za izravni marketing, moramo zadržati dovoljno informacija o vama kako bismo mogli osigurati da vas ne uključujemo u naše izravne marketinške aktivnosti;
 • možda ćemo morati zadržati osobne podatke kako bismo mogli obraniti moguće buduće pravne zahtjeve.
 • ponekad nam je minimalno razdoblje čuvanja podataka određena zakonskom obvezom

Kako koristimo vaše podatke?

Mi i ovlaštene treće strane možemo koristiti vaše podatke na različite načine, i to da bismo mogli:

 • pratiti, razvijati i poboljšati Usluge i/ili vaše korisničko iskustvo (to može uključivati ​​personalizaciju oglašavanja ili sadržaja koji ste vidjeli)
 • pružati vam podršku prilikom korištenja Usluga
 • pružiti vam preporuke za proizvode i Usluge
 • obraditi plaćanja od vas do nas (ukoliko je primjenjivo)
 • obraditi vašu pritužbu ili upit
 • kontaktirati vas s porukama vezanim uz Usluge
 • nadzirati pridržavanje s našim uvjetima korištenja ili drugih uvjeta i odredbi u vezi s vašom upotrebom Usluga, kao i istražiti sve sumnje mogućeg kršenje istih
 • dodijeliti vam nagradu i objavljivati ​​pojedinosti ukoliko osvojite dobitak u nekoj od naših nagradnih igara
 • geo-blokirati naše Usluge kako bi poštovali naše ugovorne i zakonske obveze

 

Vaše osobne podatke obrađujemo samo ako imamo pravnu osnovu za to. Općenito, obrađujemo ih samo zbog sljedećih razloga:

 • dali ste nam pristanak za obradu. U slučajevima kada je to potrebno, za obradu vaših osobnih podataka prethodno ćemo zatražiti privolu, a znajte da i nakon što ste privolu dali, uvijek je imate pravo povući.
 • obrada je neophodna za izvršenje ugovora u kojima ste stranka (uključujući uvjete i odredbe odgovarajuće Usluge).
 • obrada je neophodna za poštivanje zakonskih obveza Turizam24
 • obrada je neophodna u svrhu legitimnih interesa koje provodi Turizam24 ili treća strana. Na primjer, imamo legitiman interes za razumijevanje načina na koji korisnici upotrebljavaju naše Usluge kako bi ih poboljšali i učinkovitije prodavali oglase. Stoga možemo upotrebljavati vaše osobne podatke kako bismo razumjeli i analizirali upotrebu naših usluga. U određenim ograničenim okolnostima možete imati pravo prigovora na obradu na temelju takvih legitimnih poslovnih interesa. Ukoliko se pravo na prigovor primjenjuje, pojedinosti o tome kako ga ostvariti bit će navedene u obavijesti o privatnosti za određenu uslugu.

Hoćemo li vam slati marketinške poruke?

Marketinške poruke ćemo vam slati samo ako ste nam jasno naznačili da pristajete na primanje takvih poruka. Tamo gdje smo dobili vaš pristanak možemo vam:

 • poslati e-poštom, telefonom, poštom ili drugim načinima komunikacije obavijesti o našim postojećim i novim uslugama i posebnim ponudama
 • poslati informacije e-poštom, telefonom (uključujući SMS i MMS), poštom ili drugim načinom komunikacije obavijesti o srodnim proizvodima ili uslugama odabranih trećih strana koje bi mogle biti od interesa za vas

Imate uvijek pravo prigovora za obradu vaših osobnih podataka u svrhu izravnog marketinga. Detalje o tome kako ostvariti to pravo potražite u obavijesti o privatnosti za relevantnu uslugu. Općenito, ukoliko želite prestati primati marketinške komunikacije od nas, koristite “unsubscribe“ ili sličan objekt koji se nalazi u takvoj komunikaciji. Alternativno, možete nam poslati poruku na adresu e-pošte u nastavku navodeći da ne želite primati daljnje obavijesti od nas.

Ako preuzmete jednu od naših mobilnih aplikacija, možda ćemo vam poslati poruke, uključujući i marketinške poruke, putem tzv. push notifikacija. Možete ih onemogućiti u bilo kojem trenutku promjenom postavki obavijesti na mobilnom uređaju ili deinstaliranjem aplikacije.

Dijelimo li vaše podatke?

Možemo proslijediti informacije o vama kako slijedi:

 • trećim stranama koje smo ovlastili da djeluju u naše ime, kao što su naši zaposlenici, partneri, dobavljači i/ili agenti, kako bismo upravljali uslugama koje vam pružimo. Trećim stranama dopušten je pristup vašim informacijama samo koliko je potrebno za obavljanje funkcija Usluge ili za pružanje neke usluga nama. Trećim stranama nije dopušteno koristiti podatke za bilo koju drugu svrhu.
 • kao dio općih statističkih podataka o korisničkoj bazi Usluge, uzorcima čitanosti, količinama prometa i srodnim temama. Ti podaci neće sadržavati pojedinosti pomoću kojih bi vas se moglo osobno identificirati.
 • u svrhu industrijskih mjerenja, npr. mjerenje posjećenosti web stranice.
 • policiji, regulatornim tijelima ili pravnim savjetnicima u svezi s bilo kojim navodnim kaznenim djelom, nezakonitom aktivnošću ili sumnjom na kršenje Uvjeta korištenja i/ili kršenja drugih prava i obaveza, ako je to propisano zakonom ili gdje sumnjamo na štetu ili potencijalnu štetu drugima. Surađivat ćemo sa svim tijelima nadležnim za provođenje zakona ili postupati po sudskom nalogu kojim se traži otkrivanje identiteta ili lokacije ili bilo koje druge informacije o bilo kome tko krši bilo kakve zakonske odredbe kao i radi sprječavanja ili otkrivanja zločina ili uhićenja ili progona počinitelja kaznenih djela i prekršaja.
 • tamo gdje je primjenjivo, korisničko ime i neki profilni podaci koje dobrovoljno pružite mogu biti objavljeni na područjima Usluga kao što su forumi, top liste, chat sobe ili stranice na kojima se prikazuju uradci korisnika, kao identitet pod kojim ćete biti imenovani na tim dijelovima web stranice
 • ako dođe do promjena u našem poslovanju (pogledajte odjeljak “Promjene u našem poslovanju”)

Što je s maloljetnicima?

Turizam24 savjetuje roditelje ili zakonske skrbnike da nadziru upotrebu Usluge od strane maloljetnog korisnika te su takvi korisnici upoznati s činjenicom da se njihovi osobni podaci mogu izraditi na temelju ove izjave o privatnosti i kolačićima.

Tamo gdje se traži prijava korisnika za korištenje pojedine Usluge, osobe koje još nisu navršile 16 godina (maloljetne osobe) mogu se prijaviti kao registrirani korisnik jedino uz suglasnost roditelja ili zakonskog skrbnika.

Roditelj(i) ili zakonski predstavnik malodobnog korisnika mora pročitati ovu obavijest o privatnosti i kolačićima u interesu maloljetnog korisnika te može u ime maloljetnog korisnika štititi njegova prava.

Jesu li moji podaci sigurni?

Turizam24 u svakom trenutku održava razinu sigurnosti prilikom obrade podataka o korisnicima i posjetiteljima web stranica ili aplikacija koji je dovoljna za sprečavanje neovlaštenog pristupa, prilagodbe, otkrivanja ili gubitka osobnih podataka.

Koja su vaša prava?

Svi osobni podaci koje dostavljate bit će tretirani u skladu s važećim zakonima o zaštiti podataka, uključujući Opću uredbu o zaštiti podataka (“GDPR”) i svim drugim relevantnim zakonima koji se primjenjuju. Tu smo za vas kako bi vam omogućili korištenje svakog od vaših prava vezanih za vaše osobne podatke, i to:

 • pravo pristupa svojim podacima kao i pravo tražiti kopiju osobnih podataka koje čuvamo o vama. Da biste to učinili, kontaktirajte nas na info@turizam24.com, navodeći da tražite kopiju osobnih podataka uključujući jasno određivanje pojedinosti vašeg zahtjeva. Prije nego li udovoljimo vašem zahtjevu, možda ćete morati poslati dokaz svog identiteta.
 • pravo prigovora na vaše osobne podatke koji se koriste za izravni marketing. Tamo gdje je to potrebno, osigurat ćemo da dobijemo vaš pristanak prije poduzimanja marketinških radnji, a uvijek ćete imati i mogućnost isključivanja.
 • pravo prigovora na obradu vaših osobnih podataka koji se obrađuju pod pravnom osnovom našeg legitimnog poslovnog interesa (pogledajte poglavlje “Kako koristimo vaše podatke?”). Mi ćemo se pridržavati takvog zahtjeva, osim ako ne postoji valjani razlog zbog kojeg to ne činimo, primjerice, ako su nam ti podaci potrebni za kontinuirano pružanje naših usluga.
 • pravo na ispravak. Možete zatražiti ispravljanje netočnih i/ili nepotpunih osobnih podataka.
 • pravo na povlačenje privole. Tamo gdje obrađujemo vaše osobne podatke na temelju vaše privole, u bilo kojem trenutku možete povući vašu privolu.
 • pravo na brisanje. Možete zatražiti brisanje vaših osobnih podataka i mi ćemo se vašeg zahtjeva pridržavati, osim ako ne postoji zakonska obveza čuvanja istih.
 • pravo na prijenos podataka. U određenim okolnostima, možete zatražiti da vam dostavimo vaše osobne podatke u strukturiranom, uobičajenom obliku i strojno čitljivom obliku i prenesemo ih drugom pružatelju iste ili slične usluge. Ukoliko je ovo pravo primjenjivo, mi ćemo osigurati takav prijenos koliko će to biti to tehnički moguće.
 • pravo na podnošenje prigovora nadzornom tijelu. Predlažemo da nas kontaktirate na privacy@rtl.hr ako imate bilo kakva pitanja ili ako imate prigovor u vezi s postupkom obrade vaših osobnih podataka. Neovisno o tome, imate pravo izravno kontaktirati nadležno nadzorno tijelo u Republici Hrvatskoj –  Agenciju za zaštitu osobnih podataka radi podnošenja prigovora.

Na što se ova obavijest o zaštiti privatnosti ne odnosi?

Ova obavijest o zaštiti privatnosti ne odnosi se na društva, usluge ili aplikacije čiji nismo vlasnik niti nakladnik. To uključuje (bez ograničenja) web stranice ili aplikacije/widgete trećih strana (npr. sa društvenih medija poput Facebooka ili Twittera) koje povezujemo ili nudimo putem naših Usluga. Isto tako ne odnosi se na oglasne mreže, medijske agencije ili sami oglašivače. Oglasne mreže i medijske agencije su tvrtke koje djeluju kao posrednici između nas kao vlasnika web stranica i oglašavača. Ukoliko kliknete na oglas koji vas odvede do stranice oglašivača, molimo vas da provjerite njihovu obavijest o zaštiti privatnosti.

Ova obavijest ne odnosi se ni na stranice i usluge pružene putem naših Usluga kojima upravlja i nadgleda treća strana. Ove treće strane, njihove aplikacije i usluge potpuno su neovisne od nas te su isključivo odgovorne za sve aspekte njihovog odnosa s vama i bilo kakvu vašu upotrebu njihovih usluga. Treće strane imaju svoje obavijesti o privatnosti i/ili uvjete korištenja te vam preporučujemo da se sa njima upoznate.