Srijeda, 4 listopada, 2023

Započeo peti krug porezne reforme. Poduzetnici očekivali više

Neto plaće od 5000 kuna rast će za 66 kuna, prosječne za 180Od jučer je u primjeni peti krug porezne reforme. Najvažnije izmjene odnose se na porez na dohodak, gdje će se stope smanjiti s 24 na 20 i s 36 na 30 posto. Smanjuje se i porez na dobit s 12 na 10 posto, i to za one tvrtke koje ostvaruju do 7,5 milijuna kuna godišnjih prihoda. Raste minimalna plaća s 3250 na 3400 kuna, a za one s manje od 15 godina staža uvodi se nacionalna mirovina.

Unatoč svim izazovima, od poreznih se izmjena ne odustaje, poručuje ministar financija. Motiv je jasan.

– Da se na tragu očekivanja o oporavku da jedan dodatni poticaj i u rastu dohodaka i u rastu okolnosti za potrošnju, investicije malih poduzetnika, ali i općenito da porezni sustav da jedan svoj doprinos ukupnom gospodarskom rastu, rekao je ministar Zdravko Marić.

Neto plaće od 5000 kuna rast će za 66 kuna, prosječne za 180, a one od 10.000 kuna bit će veće za gotovo 400. Plaće od 25.000 kuna rast će za gotovo 1400 kn. Odnosi se to na prijavljene u Zagrebu koji nemaju uzdržavane osobe.

– Možda sad na prvi pogled ovo ne izgleda kao neka velika promjena, ali svakako u okviru svih promjena koje su nam u posljednjih nekoliko godina dogodile, ovo već nešto znači, ističe Anja Božina, porezna savjetnica.

Za one s nižim plaćama koji porez na dohodak ne plaćaju, dobra je vijest rast minimalne plaće na 3400 kuna. Iako niži porezi znače i manje prihoda za gradove i županije, lokalni čelnici pozdravljaju izmjene.

– Mi kao država moramo težiti tome da povećavamo gospodarsku aktivnost, da rasterećujemo rad i onda, na kraju krajeva, uz plaćanje manjih poreza ljudi će imati više, a onda će i država doći otprilike na isto, samo što će porezi biti puno manji, kaže Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

Poduzetnici podupiru smanjivanje poreza na dobit, ali kažu da je s izmjenama trebalo ići snažnije. Još ih više muči silna birokracija. Krešimir Končić, vlasnik Neurolaba, navodi razlike u poslovanju između Hrvatske i SAD-a, gdje također ima tvrtku.

– Plaćamo tamo porez na dobit, koji je isto 10%. Ostalih parafiskalnih nameta mi tamo nemamo. Što je ideja? Da mi s državom i s našim računovodstvom pričamo minimalno. I to u SAD-u imamo, a u Hrvatskoj nemamo, poručuje Končić.

S Novom se godinom ukidaju kvote za strane radnike, uvodi se nacionalna mirovina od 800 kuna za one s nedovoljnim stažem. Ukupno rasterećenje u ovom krugu porezne reforme iznosit će oko 2 milijarde kuna.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno