Utorak, 31 siječnja, 2023

Započelo šminkanje izletničkih brodova i pripreme za novu sezonu. Hoće li država pomoći?

Nakon još jedne turističke sezone koja je ispala boklja nego se malo tko nadao, u tijeku su redoviti popravci i šminkanje izletničkih brodova. Bura je kalmala, a vlasnici brodova koriste zubato sunce da poprave svoje ljepotane i ušminkaju ih uoči redovitog servisa i propisane ovjere maritimnih sposobnosti u službenom registru.

Ovaj put smo u punom zamahu radova zatekli vlasnika izletničkog broda “Levanat” Gorana Pecotića. Zajedno s prijateljima i meštrima marljivo je radio na nužnim popravcima. S palube i iz potpalublja sve do rive se širio vonj piture i kita, čulo se brujanje bušilice i brusilice…

Već u kratkom roku vizualno su bili uočljivi načinjeni popravci, a možemo samo zamisliti kakav će biti konačni rezultat ovih radova, piše Dubrovački vjesnik.

”Trudimo se koliko možemo i želimo maksimalno iskoristiti ovo zatišje pred nove kišne dane. Ali, meštre a posebno kalafate je vrlo teško naći, u Dubrovniku posebno. To je tradicijski obrt koji je gotovo potpuno nestao i bilio bi dobro da država i županija učinu nešto više kako bi se taj drevni zanat očuvao, a uz naše rive bilo što više očuvanih i obnovljenih drvenih brodova.

Prisjetimo se – slava i bogatstvo Dubrovačke Republike temeljili su se na trgovini i prvenstveno pomorstvu. Drveni brodovi imaju dušu i treba ih češće no ostale laštiti i pituravati, održavati u plovnom stanju… Sve će nam se to višestruko vratiti u turizmu i pomorstvu, ali bi i nadležni trebali pokazati malo više dobre volje i pomoći nam. Jer, da nije ovog i jioš nekih drvenih brodova kao što su npr. “Karaka”, “Tirena” i još neki, riva bi nam izgubila na ljepoti i prepoznatljivosti”, priča nam Pecotić.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno