Utorak, 26 rujna, 2023

Zagrebački advent u proširenoj stvarnosti. Uživajte u virtualnom blagdanskoj atmosferi

Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) u suradnji s tvrtkom Equinox Vision, hrvatskim startupom koji razvija platformu Equinox za laku objavu sadržaja proširene stvarnosti, omogućila je građanima Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke i Pule uživanje u posebno kreiranim virtualnim sadržajima Adventa Zagreb.

Riječ je o autorskim ilustracijama Zorana Đukića s motivima zagrebačkih adventskih starogradskih prozora predstavljenih kroz izložbu na otvorenom pod nazivom „Virtualni božićni prozori“. Equinox ih je pretvorio u animirane i interaktivne trodimenzionalne AR (Augmented Reality) objekte koji se korisnicima iscrtavaju u proširenoj stvarnosti na ekranu njihovog pametnog telefona.

Svi koji imaju pametne telefone mogu putem besplatne aplikacije Equinox XR vidjeti trodimenzionalne ilustracije prozora i interaktirati s njima na samoj lokaciji.

Kroz proširenu stvarnost moguće je doživjeti sadržaje Adventa Zagreb na više od 20 lokacija u Zagrebu, te u Splitu, Osijeku, Rijeci i Puli.

Tako, ih korisnici mogu vidjeti pomoću kamere mobitela na: riječkom Korzu, splitskim Prokurativama i Trgu Gaje Bulata, osječkoj Tvrđi i pulskim Zlatnim vratima, a u Zagrebu na 20-ak lokacija poput Trga bana Jelačića, Trga kralja Tomislava, jezera Jarun i Bundek, parka Maksimir i drugih (karta svih lokacija je dostupna ovdje: https://bit.ly/lokacijeadventazagreb2020).

Dovoljno je instalirati aplikaciju s Google i Apple trgovina i otići na neku od lokacija na koje su postavljeni adventski sadržaji. Također, svoj osobni doživljaj izložbe i interakcije s postavljenim AR objektima, korisnici aplikacije mogu podijeliti na društvenim mrežama.

Na ovaj su način višestruko nagrađivani Advent Zagreb i TZGZ postali tehnološki lider koji je prepoznao AR, odnosno proširenu stvarnost, te platformu Equinox kao tehnologiju koja može ponuditi dodatnu vrijednost i interaktivnost postojećem turističkom proizvodu, ističu iz TZGZ-a.

S obzirom da trenutna epidemiološka situacija ne dozvoljava veću realizaciju turističkog prometa te da se Advent Zagreb održava u drugačijem obliku nego prijašnjih godina, s „Virtualnim božićnim prozorima“ donosimo dašak našeg adventskog ugođaja u kojem svi možemo odgovorno uživati. Kako ljudi više borave u svojim kvartovima, tako se ovogodišnji motivi Adventa mogu pronaći na širem području Zagreba. Osim toga, prisutni smo i u četiri hrvatska grada jer želimo barem djelić Adventa prezentirati svima onima koji ne mogu putovati. Turističku ponudu moramo prilagoditi novonastalim uvjetima, a ovakve inovacije omogućuju nam stvaranje dodatne vrijednosti, atraktivnosti, ali i pojavnosti našeg najpoznatijeg turističkog proizvoda.“, izjavila je dr.sc. Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

„Snaga platforme Equinox leži u lakom i brzom objavljivanju najrazličitijih animiranih i interaktivnih AR sadržaja – fotografija, video-zapisa, 3D likova – koje moguće pregledavati na smartfonima, najraširenijim uređajima koje svatko ima u džepu. Za razliku od jednokratnih AR aplikacija koje se dugotrajno i mukotrpno razvijaju za svaki AR projekt zasebno od nule, platforma Equinox omogućuje svakodnevno objavljivanje AR sadržaja na način blizak onome društvenih mreža,“ izjavio je Ivan Voras, suosnivač tvrtke Equinox Vision.

Equinox Vision dio inicijtive Pametni turizam

Tvrtka Equinox Vision hrvatski je startup koji razvija platformu za lako objavljivanje sadržaja proširene stvarnosti (AR – augmented reality) na način blizak onome društvenih mreža. Equinox je fokusiran na AR na pametnim telefonima kao uređaje koje svatko ima u džepu, te danas predstavljaju najveći potencijal za objavu kako informativno-edukativnih, tako i komercijalnih sadržaja. Tvrtka komercijalnim korisnicima omogućuje pristup platformi Equinox za samostalno objavljivanje sadržaja, ali i nudi kompletno savjetovanje oko strategije, razvoja i kreiranja interaktivnih AR sadržaja za platformu.

Equinox Vision je alumni prve generacije investicijskog fonda Fil Rouge Capital. Da biste saznali više o tvrtki Equinox Vision i platformi Equinox, posjetite web www.equinox.vision. Također, Equinox Vision je dio i Inicijtive Pametni turizam. Radi se o mreži koju čine renomirane hrvatske travel tech tvrtke ( 7 tvrtki specijalizirane za turizam + 2 partnerske) , koje udružene razvijaju inovativna digitalna rješenja s ciljem pametnog i strateškog upravljanja u turizmu.

Ovogodišnji fokus Adventa u Zagrebu na kulturne sadržaje i muzeje

Pod sloganom „Osjetite svjetlost“, ovogodišnji Advent u Zagrebu održat će se u nešto drugačijem ozračju, sukladno preporukama i odlukama nadležnih tijela, ali u nastojanju da se očuva duh najboljeg božićnog sajma u Europi.

Advent Zagreb ove godine donosi kulturna događanja koja će na najljepši mogući način uvode u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića, s obzirom na danu situaciju. Pored devet različitih prigodnih glazbenih programa, tu su i izložba Adventa u Zagrebu putem proširene stvarnosti, prigodno ukrašeni prozori na Gornjem gradu i još mnogo toga.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno