Utorak, 30 svibnja, 2023

Zagreb, Split i Dubrovnik u listopadu zajedno nisu dosegli 100 tisuća putnika

Tri najveće hrvatske zračne luke, Zagreb, Split i Dubrovnik, objavile su svoju mjesečnu statistiku za listopad. Sve zračne luke bilježe pad broja putnika u odnosu na rujan prenosi croatianaviation.com.

Pad broja putnika u listopadu zapravo je bio očekivan iz nekoliko razloga. Prvo, već tradicionalno u listopadu imamo manje sezonalnih linija, osobito u Splitu i Dubrovniku, a ove je godine zbog utjecaja pandemije cijeli niz linija prestao prometovati već krajem rujna, mjesec dana ranije nego što je to bilo uobičajeno prethodnih godina.

Split je u periodu od lipnja do listopada generirao preko 600 tisuća putnika!

Osim ranijeg ukidanja linija, zrakoplovi koji su prometovali prema i iz tri spomenute zračne luke imali su nisku popunjenost putničke kabine. Uz samu pandemiju i krizu koju ista prouzrokuje, tu je strah od putovanja zrakoplovom zbog učestalih otkazivanja letova te nesigurnost oko čestih promjena pravila na državnim granicama. Sve navedeno rezultiralo je rekordno niskim brojkama – tri najveće hrvatske zračne luke u listopadu nisu zajedno imale ni 100 tisuća putnika (konkretno, bilo ih je 95.432)!

Zračna luka Zagreb u listopadu ove godine imala je 55.289 putnika, daleko najviše od svih hrvatskih zračnih luka, no i ovdje je primjetan pad broja putnika u odnosu na rujan (više od 10 tisuća putnika manje u odnosu na prethodni mjesec).

U listopadu 2019. godine Zagreb je imao 330.598 putnika. Ukupno je, od 01. siječnja do 31. listopada, kroz glavnu hrvatsku zračnu luku prošlo 840.610 putnika (u istom razdoblju prošle godine 2.957.109) pa je sada potpuno jasno da ni zagrebačka zračna luka ove godine neće doći do milijuntog putnika. Zagreb od siječnja do listopada bilježi pad putničkog prometa od preko 71% u odnosu na isti period prošle godine.

Od siječnja do listopada prošle godine ova je zračna luka imala više putnika čak i od Zagreba – preko 3 milijuna (3.214.702).

Dubrovnik se ove godine po pitanju zračnog prometa nije proslavio pa je listopad bio još jedan skroman mjesec u nizu. Kroz Zračnu luku Dubrovnik prošlo je svega 14.347 putnika, dok je istog mjeseca prošle godine ondje bilo gotovo 300 tisuća putnika (299.532).

U Zračnoj luci Dubrovnik nešto bolji promet na mjesečnoj razini ostvaren je samo u kolovozu (gotovo 120 tisuća putnika)

Od siječnja do listopada kroz ovu je zračnu luku prošlo 321.296 putnika, prošle godine u istom razdoblju 2.804.478.

Jedno je sigurno, pad broja putnika nastavit će se i u posljednja dva mjeseca ove godine, no problem je što se oporavak tržišta ne nazire, gotovo sigurno ne do proljeća sljedeće godine. Detaljnu statistiku ostalih hrvatskih zračnih luka (Pule, Rijeke, Zadra i Osijeka) objavit ćemo uskoro.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno