Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Zadarski turistički stručnjaci prilagodili web osobama s invaliditetom

Zadarski TZ prilagodio svoju web stranicu osobama s invaliditetom

Zadarski Upravni odjel za EU projekte i TZ grada Zadra realizirali su složeni posao prilagodbe zadar.travel za osobe s invaliditetom. Uskoro će se tiskati promidžbeni materijali na Brailleovom pismu

Zadarski restorani prilagođeni osobama s invaliditetom? Kojim se pravcima kretati Poluotokom? Koje su rute najpogodnije za osobe s poteškoćama u kretanju kako bi došle do muzeja ili sportske dvorane? Odgovori su oblikovani novim sadržajem na mrežnim stranicama TZ Zadra, a do svih informacija na svojim računalima mogu doći i slabovidne /slijepe osobe.

Financirali i odradili Upravni odjel za EU projekte Grada Zadra i zadarski TZ

Ovaj su projekt financirali i odradili Upravni odjel za EU projekte Grada Zadra i zadarski TZ. Tvrtka Llyods Designe iz Labina prilagodila funkcionalnosti i dizajn weba gradskog TZ-a (zadar.travel). Pored funkcionalnih i dizajnerskih prilagodbi na fontu, veličini i razmaku važnima za disleksičare, stranica ima i mogućnost rada u dark modu. Ima integrirani čitač sadržaja na svim jezicima koji se automatski uključuje ako ga koristi slabovidna ili slijepa osoba koja ima deafultno uključen sustav na računalu. Projekt prilagodbe sadržaja na webu za invalidne osobe gradski TZ odradio je u suradnji s invalidskim udrugama u Zadru.

Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije imala savjetodavnu funkciju

Posebno se surađivalo s Udrugom tjelesnih invalida Zadarske županije, kako bi sve promjene imale stvarnu vrijednost. Isto tako kako bi pružale informacije gostima s invaliditetom.
– Dosad nismo imali ništa, a sada imamo nešto. Ima još prostora za nadopunjavanje jer postoji mnogo informacija koje je vrijedno imati, ali ovo je prvi i veoma važan korak. Stranica će s vremenom biti sve bolja i sadržajnija – kaže Filip Jadrijev, tajnik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije. Jadrijev je bio uključen u projekt, davao savjete, posebno za slabovidne ili slijepe iz Udruge slijepih koje su imale određene zahtjeve pri izradi stranica.  


– Projekt je veoma važan, jer je namijenjen svim gostima s invaliditetom koji u Zadar dolaze. Kako sam tjelesni invalid koji koristi kolica za kretanje, bilo mi je važno da stranica TZ-a pruža informacije gdje se sve i kako invalidne osobe mogu kretati Zadrom. Odnosno mogu li posjećivati restorane, kazalište i muzeje, ili kako pristupiti apartmanima i slično. U tom smislu očekujem kako će stranica iz dana u dan imati sve više informacija. Sada napokon imamo jedinstveno mjesto koje može posjećivati velika populacija osoba s invaliditetom, bez obzira na vrstu invalidnosti – zaključuje Jadrijev.

EU fond Tourism4All


Ovaj projekt mjesto je na kojem su sadržajno objedinjene sve informacije važne za osobe s invaliditetom. Realiziran je sredstvima iz EU fonda Tourism4All. Njega je osigurao gradski Upravni odjel za EU fondove. Riječ je o projektu usklađenom sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora. dDgitalna pristupačnost obaveza je i praksa prilagodbe mrežnih stranica tijela javnog sektora, mobilnih aplikacija i digitalnih dokumenata kako bi im svi korisnici mogli pristupiti, koristiti ih i razumjeti bez obzira na vizualne, slušne, motoričke ili kognitivne poteškoće. Zakon je stupio na snagu prije dvije godine. U skladu je s Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora. Potom su se morala uskladiti s odredbama Zakona do 23. rujna ove godine.

Izrada tiskanih materijala na Brailleovom pismu

Projekt izrade turističko-informativnih materijala za invalidne osobe nastavit će se izradom tiskanih materijala na Brailleovom pismu i audio čitačima tiskanih info sadržaja na mobilnim uređajima, što će također biti financirano sredstvima iz EU fonda te u suradnji sa zadarskim Upravnim odjelom za EU fondove.
– Grad Zadar već provodi projekt Tourism4All iz programa prekogranične suradnje Italije i Hrvatske, pa smo imali raspoloživa sredstva za financiranje aktivnosti koje se tiču pristupačnog turizma. Suradnja s TZ bila je na obostranu korist. Naš projekt u suštini bavi aktivnostima koje mogu doprinijeti poboljšanjima usluga za turiste i osobe s invaliditetom, Josip Milić, voditelj gradskog Odsjeka za pripremu i provedbu EU projekata.


– Od početka smo bili uključeni u ovaj projekt i pratili prilagodbu sadržaja na mrežnim stranicama TZ Zadra. Na kraju smo jako zadovoljni kako je posao odrađen. Mislim kako je riječ o hvalevrijednom dodatku zadarskom turizmu – još je dodao Milić.    
Info stranica nalazi se na ovoj poveznici: https://zadar.travel/hr/istrazi/pristupacnost-u-zadru/

Zadarski standardi: KVIR –najviši standard prilagodbe weba u Hrvatskoj


Složeni posao prilagodbe weba TZ grada Zadra za osobe s invaliditetom odradio je labinski Lloyds Design, tvrtka koja je napravila kompletan redizajn mrežne stranice zadarskog TZ-a.
– Ovakvu razinu prilagodbe web stranice radili smo prvi put, a realizirali smo je u suradnji s udrugama invalidnih osoba. Riječ je o visokom nivou prilagodbe i standardu koji je možda najviši u Hrvatskoj – kaže vlasnik labinskog Lloydsa Domagoj Ostović. Tako je mrežna stranica zadar.travel sada pristupačna svim slijepim i slabovidnim osobama, ali uz uvažavanje različitih razina slabovidnosti.


– Kako imamo različite razine slabovidnih osoba, isticanjem nijansi kontrasta ili boja uvažili smo sve zadanosti u prilagodbi weba. Posao se pokazao kao izrazito zahtjevan i izazovan, ali smo ponosni što smo dobili priliku – dodaje Ostović.     

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno