Srijeda, 4 listopada, 2023

Zabrana ulaska necijepljenih dramatično bi se odrazila na sam promet i ograničila bi putovanja čitavim generacijama

Oznaka, za koju će se moći prijaviti svi akteri u ugostiteljstvu i turizmu, bit će predstavljena kroz par tjedana.

Iako će se službene odluke o tome tek donositi i na razini Unije i nacionalnih vlada, Hrvatska gotovo sigurno od turista neće tražiti da budu cijepljeni protiv Covida-19, ali gosti će najvjerojatnije za ulazak u zemlju trebati aktualan PCR test.

Također, kako bi se turisti osjećali što sigurnije, pokreće se nova nacionalna oznaka sigurnosti u uvjetima pandemije pod nazivom Safe Stay in Croatia (siguran boravak u Hrvatskoj).

Kako neslužbeno doznajemo, na novoj oznaci zajedničkim snagama rade sam sektor, Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, a sve aktivnosti su u skladu s protokolima Svjetskog turističkog vijeća (WTTC).

Nova oznaka za koju će se moći prijaviti svi akteri u ugostiteljstvu i turizmu bit će predstavljena javnosti kroz par tjedana, a pratit će je vrlo detaljni protokoli u svim segmentima turističkog biznisa – svi, od apartmana do hotela do nautike dobit će još jednom vrlo detaljne upute za postupanje koji su već svima manje-više poznati, no “od viška glava ne boli”.

Nova oznaka će se vrlo skoro krenuti komunicirati u marketinškim porukama na domaćem i inozemnim tržištima.

10 milijardi eura prihoda od turizma izgubila je Grčka koja je ovih dana prva ‘povukla’ pitanje uvođenja potvrdi o cijepljenju turista

S pojavom cjepiva koje će u narednim mjesecima biti dostupno sve širim segmentima društva, na globalnoj razini krenula je široka rasprava kako cjepivo iskoristiti te ga primijeniti u turističkom sektoru, ujedno i najpogođenijem segmentu gospodarstva tijekom ove pandemije.

Unutar EU još nije pokrenula službena rasprava o toj temi, a prvi koji su pokrenuli pitanje cijepljenih turista su Grci, koji su u 2020. imali pad prihoda od turizma u iznosu većem od 10 milijardi eura.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis tako je predložio uspostavu potvrde o cijepljenju protiv Covida na razini EU. Grčka je već stvorila vlastiti standardizirani certifikat kojim se dokazuje da je pojedinac cijepljen. Prema idejama Grka, EU potvrda bi se mogla koristiti pri ulasku u sve oblike prijevoza.

“Iako cijepljenje nećemo učiniti obveznim ili preduvjetom za putovanje, osobe koje su se cijepile trebale bi moći slobodno putovati”, naveo je u pismu grčki premijer.

Ima i drukčijih pristupa, pa će tako Izrael sve napraviti da što prije procijepi što više djelatnika u turističkom sektoru, i time žele dati dodatnu sigurnost svojim gostima. Izraelci se zasad ne izjašnjavaju o tome hoće li tražiti da i turisti dolaze cijepljeni protiv Covida, a dosad je ta zemlja uspjela cijepiti čak 20 posto svog stanovništva.

14 dana izolacije u Hrvatskoj dobivaju putnici iz Velike Britanije i Južnoafričke Republike

Na globalnoj razini ne ide se u smjeru da cjepivo služi kao propusnica, bar na razini WTTC-a koji se doživljava kao jak autoritet u sektoru i u ovoj pandemiji. Izvršna direktorica WTTC-a Gloria Guevarra neki dan je bila vrlo jasna i pojasnila je zašto se protivi ideji da cijepljenje protiv Covida bude uvijet za putovanja.

“Ako krenemo u tom smjeru, krenuli smo u smjeru diskriminacije, a turizam to ne može raditi”, smatra šefica organizacije. Zabrana ulaska necijepljenih dramatično bi se odrazila i na sam promet, budući da bi ograničila putovanja čitavim generacijama koje će doći zadnje na red za cijepljenje. Djeca i mladi čine ogroman broj svjetskih turista, a time treba pribrojati i familiju s kojom putuju.

Sigurnosni protokoli

WTTC je već prošlog svibnja ustanovio sigurnosne protokole i oznaku “Safe Travels”, međunarodnu oznaku za sigurna putovanja. Hrvatska je tu oznaku dobila u kolovozu, a godina 2020. je završila s ukupno 200 zemalja koje nose oznaku “Safe Travels”.

Oznaka i protokoli stvoreni su prije svega kako bi vratili povjerenje putnika u godini u kojoj su putovanja i kontakti predstavljali rizik za zdravlje, i u WTTC-u smatraju da je cilj dobrim dijelom postignut unatoč brojnim ograničenjima u putovanju koje su i dalje na snazi.

Novi momenti u industriji putovanja pojavljuju se gotovo iz dana u dan, kako se pandemija razvija u kojoj zemlji. Dok Hrvatska ovih dana bilježi nešto bolju situaciju, u drugim europskim zemljama i dalje je vrlo ozbiljno.

Njemačka ne vjeruje da je moguć povratak tog tržišta prije praznika Duhova krajem svibnja, Austrijanci su otkrili da su im Britanci na skijalište u Tirolu donijeli novi soj koronavirusa, Britanci se bore s novim sojem, ali i Brexitom.

Ograničenje dolazaka

Upravo s ciljem da se spriječi treći val pandemije u Hrvatskoj, Nacionalni stožer Civilne zaštite u srijedu je donio novu odluku o prelascima državne granice kojom se ograničavaju neobvezni dolasci u Hrvatsku, pogotovo iz država u kojima se širi novi soj koronavirusa, poput Velike Britanije i Južnoafričke Republike.

Popis tih država donijet će Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a prema putnicima iz tih zemalja primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere, istaknuo je jučer na konferenciji za novinare načelnik Stožera Davor Božinović te pojasnio da se odluka ne vezuje uz državljanstvo, već uz područje iz kojega se dolazi.

Putnici iz tih zemalja pri ulasku u Hrvatsku moraju pokazati negativan PCR test od 48 sati i odredit će im se izolacija od 14 dana. Trenutačno su na tom popisu Velika Britanija i Južnoafrička Republika”, rekao je Božinović.

Dodao je i da im se karantena može skratiti na sedam dana ako sami obave PCR testiranje u ovlaštenim ustanovama i ako test bude negativan.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno