Petak, 22 rujna, 2023

Za zapošljavanje strane radne snage na vrijeme se upoznati s procedurom

-U HGK u Splitu održana radionica za poslodavce-

Županijskoj komori Split održana je radionica o proceduri zapošljavanja državljana trećih zemalja, a nastavno na zaključke okruglog stola o radnoj snazi, prvenstveno u turizmu, koji je splitska Komora organizirala krajem prošlog mjeseca. Naime, kako je tada i rezimirano, upravo je dobra upoznatost poslodavaca koji imaju potrebe za zapošljavanjem radne snage iz trećih zemalja s procedurom i postupkom njihova zapošljavanja u Hrvatskoj nužna i iznimno bitna za što jednostavnije i pravovremeno osiguranje strane radne snage za sljedeću sezonu.

Radionicu je organizirala HGK – Županijska komora Split u suradnji sa Sektorom za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Policijske uprave Splitsko-dalmatinske u Splitu i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnom službom Split, čije su predstavnice i vodile radionicu. 

”Ova je radionica rezultat i nastavak našeg okruglog stola, a sve s namjerom da se na vrijeme krene s osiguranjem dostatne radne snage za sljedeću turističku sezonu. S tim ciljem u HGK u Splitu također u ovom trenutku radimo i na povezivanju naših tvrtki, koje su iskazale interes za zapošljavanjem studenata iz Ukrajine u ljetnim mjesecima, s ukrajinskim fakultetima za turizam”, poručila je Nataša Bušić iz HGK – ŽK Split.

”Danas smo ovdje kako bi svi vi koji imate potrebu zapošljavanja radne snage iz trećih zemalja dobili detaljnu i kompletnu informaciju, a za sve nedoumice koje budete imali slobodno nam se obratite jer će se na taj način skratiti procedura a ujedno i nama olakšati posao”, rekla je Diana Jakšić, načelnica Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Policijske uprave Splitsko-dalmatinske.

Temeljni zakon koji regulira područje zapošljavanja državljana trećih zemalja je Zakon o strancima (NN 133/20), na snazi od 1. siječnja ove godine, kojim su ukinute kvote i propisan je izmijenjeni postupak izdavanja dozvola za boravak i rad. Izmjene se odnose na uvjete i potrebnu dokumentaciju, kao i na sam postupak podnošenja zahtjeva i nadležnosti.

Dok su predstavnice Policijske uprave pojasnile proceduru zapošljavanja te izdavanja dozvola za boravak i rad, posebno za sezonske radnike, predstavnice splitske službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje predstavile su aktivnosti koje su u nadležnosti i koje provodi HZZ, prvenstveno vezano za podnošenje zahtjeva za test tržišta rada i davanje mišljenja HZZ-a o zahtjevu za zapošljavanje državljana trećih zemalja, kada je to propisano. A da su ove informacije itekako dobrodošle i potrebne, kao i da poslodavci na vrijeme kreću s pripremom, posvjedočio je odličan interes za radionicu i upiti sudionika.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno