Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Vukovarski vodotoranj predstavio muzeološki postav i memorijalnu stazu

Vukovarski vodotoranj jedan je od ključnih simbola Vukovara. Od simbola otpora i nepobjedivosti prometnuo se u junaka novog milenija i u simbol hrvatskog zajedništva. Zbog svoje važnosti i samog oblika, visine od 50 metara na povišenom platou, postao je putokaz, orijentir i svjetionik, u pravom smislu riječi.

Muzeološki postav

Muzeološki postav nalazi se u prostoru nekadašnje vodospreme do koje se na 40 metara visine može doći panoramskim dizalom ili stubištem. Uz Vodotoranj su i popratni sadržaji poput suvenirnice, ugostiteljskog objekta s dječjim igralištem te amfiteatar s pogledom na Dunav. Muzeološki postav je minimalan te na primjeren način priča priču o hrabrim ljudima, o Domovinskom ratu i stradanju Vukovara i samog Vodotornja.

Od muzeološkog postava do vrha Vodotornja vodi memorijalna staza koja simbolizira težak uspon Hrvatske u borbi za slobodu i neovisnost. Na vrhu se nalazi vidikovac s fascinantnim pogledom na moćni Dunav, Srijem i na obnovljeni grad – pogled u budućnost. Postavljena su i dva dalekozora te će ovdje svoje mjesto naći i popis svih donatora koji su sudjelovali u obnovi Vodotornja.

Pokraj jarbola s hrvatskim državnim stijegom na samom vrhu su stope vojničkih čizama koje čuvaju sjećanje na preminule vukovarske branitelje, Ivana Ivaniku i Hrvoja Džaltu, koji su se tijekom tromjesečne opsade grada svaku noć penjali na Vodotoranj i mijenjali hrvatsku zastavu koju je neprijatelj dan prije uništio granatiranjem. Na taj način su Vukovarcima svaki dan davali novu nadu i dodatnu snagu, jer su znali da grad nije pao, da odolijeva neprijatelju.


Sagrađen krajem 60-ih godina prošlog stoljeća


Kada je sagrađen krajem 60-ih godina prošlog stoljeća nitko nije ni slutio da mu je namijenjena ovakva povijesna uloga. Gađan je s više od 900 projektila, zadobio 640 ratnih rana, ali je ostao stajati, odbio se srušiti. Nije se dao…nisu ga dali…Tada je bio simbol otpora i nepobjedivosti, a danas je simbol hrvatskog zajedništva.

Za obilazak Vodotornja dostupne su ulaznice po cijeni od 65 kuna za dizalo i 55 kuna za stube, a cijena za djecu od 5 do 15 godina je 45 kuna, odnosno 35 za stube. Postoji mogućnost kupnje obiteljske ulaznice, koja za dvoje odraslih i dvoje djece u dobi od 6 – 15 godina po cijeni od 170 za dizalo i 140 za stube, uz varijacije cijene ovisno o broju članova obitelji i starosti djece koje se kreću od 115 do 185 kuna za dizalo i 75 do 155 za stube.
 

Radno vrijeme i ulaznice

Za djecu u dobi do pet godina ulaz je besplatan. Skupine i agencije za skupinu od minimalno 12 odraslih ljudi na raspolaganju imaju cijene od 55 kuna za dizalo i 45 kuna za stube, a za dolazak i ostvarenje svih pogodnosti kao grupe ili skupine potrebno je unaprijed dogovoriti termin i vrijeme obilaska. Skupine djece od minimalno 10 djece u dobi od 6 do 15 godina na raspolaganju imaju ulaznice po cijeni od 40,00 kn za dizalo i 35,00 kn za stube. Radno vrijeme novootvorenog Vodotornja je svaki dan od 9,00 – 21,00 sat.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno