Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Vrhunskom kvalitetom u ruralnom turizmu možemo kompenzirati minuse u turističkoj sezoni

Završen je projekt Kvaliteta i održivost u ruralnom turizmu u okviru kojeg se intenzivno radilo na standardima kvalitete

Hrvatska vinska scena snažno se razvila, kvantitativno ne možemo konkurirati, no itekako možemo kvalitetom i bogatstvo sortimenta, posebno autohtonog koji je sve traženiji u svijetu, tvrdi profesor Edi Maletić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Ovo se može primijeniti i na ruralni turizam u Hrvatskoj koji je posljednje desetljeće sve traženiji oblik odmora, posebno u vrijeme koronakrize kada gosti traže osamu, mir, autohtonost i autentičnost. To je potvrdila i online panelom Kvaliteta i održivost u ruralnom turizmu s dvije rasprave na kojima su sudjelovali brojni stručnjaci i znanstvenici.

Istaknuto je kako je za njegov daljnji razvoj iznimno važno uvođenje standarda kvalitete i donošenje posebnog zakona o ruralnom turizmu. 

„Kriza je prilika za dodatni turistički razvoj. Pojavile su se nove društvene norme i pravila ponašanja. Imamo više slobodnog vremena za obitelj, promišljanje, hobije, meditaciju… Jača društvena odgovornost i ekološka svijest i takvi čimbenici imaju sve značajniju ulogu u odabiru destinacije. Zbog ograničenja putovanja istražujemo ruralne prostore i konzumiramo lokalne proizvode“ naglasio je profesor Božo Skoko.

Zakonska regulativa u ruralnom turizmu propisuje samo tehničke, odnosno minimalne uvjete za pružanje ugostiteljskih usluga na OPG-u i ne bavi se kvalitativnim normama koje su važne za diferenciranje turističke ponude u ruralnom turizmu.

„Iskustva zemalja s razvijenim ruralnim turizmom kao što su Italija, Austrija i Francuska kod razvoja turističkih usluga u ruralnom turizmu veliku pozornost pridaju kvalitativnim standardima koji imaju za cilj omogućiti raznovrsnu ponudu, potaknuti specijalizaciju usluga na OPG-u, ali i garantirati krajnjim korisnicima kvalitetu koja se mjeri razrađenim standardima. Stoga smo posljednjih godinu dana pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta intenzivno radili na standardima kvalitete u ovom segmentu turizma u sklopu projekta Kvaliteta i održivost u ruralnom turizmu koji je završen 15. travnja i iza sebe ima niz online edukacija i nekoliko kvalitetnih online konferencija, a izdali smo i Studiju upravljanja kvalitetom u ruralnom turizmu“, kaže Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“.

U ruralnom turizmu vidi šansu za smanjenjem pada turističkog prometa u još jednoj neizvjesnoj godini. Udruga kojoj je na čelu dvadesetak godina bavi se intenzivno razvojem i promocijom ruralnog turizma.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno