Utorak, 31 siječnja, 2023

Vlasnici hotela očekuju ove sezone dostići brojke iz rekordne 2019. usprskos koroni i ratu u Ukrajini

Iako od izbijanja rusko-ukrajinskog rata booking za ovu sezonu usporava, domaći hotelijeri zasad su zadovoljni stanjem rezervacija te za razliku od prošle godine većina njih koje smo kontaktirali planiraju otvoriti sve svoje smještajne objekte.

Najbolji test bit će uskršnji praznici koji tradicionalno označavaju početak sezone i koje većina hotelijera planira dočekati spremna.

Aminess hoteli i kampovi većinom će biti otvoreni i prije Uskrsa pa tako ovog vikenda otvaraju renovirani Aminess Maestral Hotel. S prvim danom travnja otvaraju se i novigradski kamp Aminess Sirena, hoteli Magal i Veya, Atea Camping resort te Aminess Gaia Green Villas u Njivicama, a sredinom travnja na red dolaze i objekti u Orebiću.

Ovu sezonu i istarska Plava laguna planira otvoriti sve svoje objekte, a oni u Poreču, Umagu i Rijeci već su otvoreni. Sezonu će odraditi i svi objekti u sklopu Bluesuna, među kojima je njih pet renoviranih i s poboljšanom razinom usluge.

Maistra će većinu svojih objekata, poručuju, otvoriti tijekom svibnja, kad očekuju prvi ozbiljniji turistički promet, a posve operativni ove će godine biti i svi objekti u sklopu porečkog Valamara, s time da ova kompanija u svibnju otvara i Valamar Amicor Green, prvi obiteljski resort na Jadranu izgrađen u skladu s načelima održivog razvoja, dakle dizajniran od obnovljivih materijala te baziran na sto posto zelenoj energiji, piše Jutarnji list.

Domaći hotelijeri, dakle, usprkos globalnim izazovima svi više-manje računaju na dostizanje rezultata iz pretpandemijskih godina. U igri su uglavnom njihova tradicionalna emitivna tržišta.

“Za sada je situacija s rezervacijama relativno dobra, ali razvoj situacije u Ukrajini će utjecati na daljnje trendove i realizaciju rezervacija. Ova bi sezona mogla biti obilježena last minute rezervacijama, a Hrvatska će opet dominantno biti automobilska destinacija te možemo računati na goste s ključnih emitivnih tržišta poput Slovenije, Austrije i Njemačke”, tvrde u Valamaru.

Unatoč zbivanjima, i iz Aminessa poručuju kako bilježe znatno bolji booking nego u isto vrijeme prošle godine, zbog čega su otvaranje objekata isplanirali ranije nego lani, a ranim bookingom zadovoljni su i u Plavoj laguni, koju u predsezoni uglavnom posjećuju sportske grupe.

“Najave za sezonu za sada su dobre, prema turističkim prihodima planiramo se približiti rezultatima iz 2019”, poručili su iz kompanije.

U pripremi sezone najviše se pažnje, kao i inače, posvećivalo osiguravanju uvijek problematične radne snage koju su hotelijeri ove godine većinom privlačili povećanjem iznosa plaća te poboljšanjem uvjeta rada.

Plaće i radne dozvole

Plava laguna tako je postigla dogovor sa sindikatima te osnovnu plaću povećala za 5,5 posto, Valamar je za pojedina stručna zanimanja plaće u prosjeku digao za 14 posto, a Aminess je pak najavio kako ove godine ulaže osam milijuna kuna na ime nagrade za zaposlenike pa će tako svakome od njih tijekom sezone na ime ove naknade biti isplaćeno po osam tisuća kuna.

Važni će za ovu sezonu biti i strani radnici koji u Hrvatskoj vrlo teško i sporo dobivaju radne dozvole pa hotelijere veseli najava digitalizacije ovog procesa, koja je bila najavljena za ožujak.U međuvremenu je cijela stvar odgođena za početak travnja, a to je za većinu njih prilično kasni rok za nadomjestak nedostatka domaćih radnika strancima.

Oporavak autobusera

Iz Bluesuna su poručili kako ove turističke sezone primjećuju oporavak autobusera s grupama s njemačkog i austrijskog tržišta kojih posljednje dvije godine zbog pandemije baš i nije bilo, a koji tradicionalno iskazuju najveći interes za dolaske i boravak oko Uskrsa.

“Taj segment nam posljednje dvije godine baš i nije imao prilike doći pa nas iznimno raduje oporavak, iako je naravno riječ o smanjenom volumenu u odnosu na pretpandemijsko razdoblje”, kazali su u Bluesunu. Povećanu potražnju očekuju krajem travnja, odnosno za prvosvibanjske blagdane, a posebno tijekom svibnja, nakon uspostave avionskog prometa sa skandinavskog, britanskog i njemačkog tržišta.

U Maistri kažu kako im je najveći broj dolazaka najavljen s ključnih tržišta kao što su Njemačka, Austrija i Slovenija, no da su iznimno fokusirani i na domaće goste.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno