Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Vladina pomoć za više od 200 turističkih zajednica. Je li se novac mogao usmjeriti ipak tamo gdje je potrebnije? Koliko nam turističkih zajednica doista treba?

Država je odlučila ruku pomoći pružiti i turističkim zajednicama, pogotovo onima u kontinentalnom području. Zbog pandemije i posljedica koje nas još čekaju, povući će se sredstva i ”odraditi isplata”sredstava Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i Fonda za udružene turističke zajednice.

Ono što se mnogi već neko vrijeme pitaju jest čemu toliki broj turističkih zajednica, pogotovo u manjim mjestima gdje broj zaposlenih u zajednici gotovo premašuje broj stanovnika tog istog mjesta.Ovim potezom, nadamo se, neće ispaštati oni koji bi zapravo trebali činiti turističku ponudu nekog manje razvijenog područja. U ovom slučaju, potpomognuti su oni koji bi trebali raditi u službi svih dionika u turističkoj ponudi, no pitanje je što će biti s malim OPG-ovima, obiteljskim smještajem, agencijama i sl.

Prihodi turističkih zajednica su u 2020. godini zbog negativnih učinaka pandemije znatno smanjeni u odnosu na planirane, zbog čega brojne turističke zajednice, posebno u kontinentalnom području, nisu mogle provesti planirane aktivnosti, a mnoge od njih se  suočavaju i s problemom likvidnosti.

„Upravo s ciljem da se turističkim zajednicama pomogne u trenutku kad im je najpotrebnije, ali i da se omogući razvoj turističkih proizvoda kojima će se osigurati bolja priprema za narednu turističku sezonu, uredbama je omogućena isplata sredstava već u ovoj godini na temelju mjerljivih i objektivnih kriterija“, ističe ministrica Brnjac.

Sredstva fondova za 2020. godinu koristit će se namjenski i to samo za zadaće predviđene godišnjim programom rada ili sporazumom (ako se radi o projektnom udruživanju), a koje se nisu mogle realizirati  zbog problema nastalih uslijed pandemije bolesti COVID -19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, s tim da korisnici za administrativne troškove mogu upotrijebiti najviše 50% od iznosa dodijeljenih sredstava.

Kriteriji za dodjelu sredstava Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent za 2020. su određeni na temelju indeksa turističke razvijenosti (ITR) koji je izrađen sukladno javno dostupnim pokazateljima. Indeks turističke razvijenosti po turističkim zajednicama je dostupan na interaktivnoj karti http://www.iztzg.hr/hr/itr/.

„Svjesni kako je turističkim zajednicama potrebna pomoć u pripremi turističke godine 2021., ovakvom raspodjelom omogućili smo korištenje sredstava fondova za preko 170 lokalnih turističkih zajednica i 14 regionalnih, te oko 19 formalno i 6 projektno udruženih turističkih zajednica. Važno je poduzeti sve korake kako bismo što uspješnije pripremili novu turističku godinu i osigurali brži oporavak turizma u svim destinacijama“, zaključila je Brnjac.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno