Subota, 10 lipnja, 2023

Vlada RH pozvana u akciju WWF za zaštitu prirode

Vlada RH pozvana u ponedjeljak da se pridruži više od 65 državnih predstavnika i podrži “Obvezu čelnika za prirodu”. Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF obvezala se na odlučne akcije u zaštiti prirode ljudi i planeta.

“Danas se u New Yorku, u sklopu UN-ove generalne skupštine, održava ‘Okupljanje čelnika za prirodu i ljude’. Čelnici država i predstavnici vlada iz više od 65 zemalja će, uključujući čelnike pet najvećih svjetskih gospodarstava, te predsjednik Europske komisije ispred Europske unije, podržati ‘Obvezu čelnika za prirodu’.

Obvezali su se preokrenuti gubitak prirode do kraja ovog desetljeća. Države koje su prihvatile ovaj izazov predstavljaju više od 1,3 milijarde ljudi. To je više od četvrtine svjetskog BDP-a”, ističe u priopćenju WWF Adria.

Poziva i Vladu Republike Hrvatske da se pridruži ovoj Obvezi. Istu su prihvatile i susjedne Slovenija i Bosna i Hercegovina, koje su već odlučile poduzeti sve mjere za zeleniju budućnost.

Ujedinjeni u borbi za opstanak biološke raznolikosti

WWF navodi da su čelnici država obećali poduzeti hitne mjere u narednih deset godina. Kroz dokument “Obveza čelnika za prirodu: Ujedinjeni u preokretanju gubitka biološke raznolikosti do 2030. za održivi razvoj”. Ovo je “odličan uvod u UN-ov summit o biološkoj raznolikosti. Također je snažna poruka svijetu da mora pojačati ambiciju za zaustavljanje gubitka prirode i klimatskih promjena”.

Obveza, koju će biti pokrenuta danas na “Okupljanju čelnika za prirodu i ljude” u New Yorku, izravan je odgovor na hitnu potrebu za globalnom akcijom za rješavanje prirodne, klimatske i zdravstvene krize.

Navodi da uz Njemačku, Keniju, Veliku Britaniju, Kolumbiju, Meksiko, Francusku, Sloveniju, BiH i druge, tu Obvezu podržavaju i brojne organizacije i tvrtke. Poput WWF-a, GEF-a, Gospodarske komore Svjetske banke, BirdLife Internationala,itd.

U WWF-u podsjećaju da su prije samo dva tjedna objavili Izvještaj o stanju planeta. On ukazuje da je od 1970. godine veličina populacija sisavaca, ptica, riba, vodozemaca i gmazova smanjena za 68%. UN-ov Biodiversity Outlook 5 potvrdio da svijet nije na putu da u potpunosti ispuni ijedan od 20 ciljeva dogovorenih prije deset godina u Aichiju.

“Obveza koja se danas prihvaća naglašava da ova ubrzana kriza nanosi nepovratnu štetu našim sustavima za održavanje života.”

” Pogoršava siromaštvo i nejednakosti, povećava rizik od budućih zoonotskih pandemija, značajno doprinosi klimatskim promjenama. Rastući troškovi za društva i gospodarstvo zahtijevaju zaustavljanje gubitka biološke raznolikosti. Naročito ako želimo postići zadane klimatske ciljeve i ciljeve održivog razvoja”, zaključuje WWF Adria.

Vlada pozvana da još danas prihvati tu Obvezu koja, kako ocjenjuju, ‘otvara prozor u zeleniju budućnost’.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno