Nedjelja, 24 rujna, 2023

Vlada produžila otplatu kredita – Croatia Airlines dobila još vremena

Vlada odobrila produženje kredita od 8,5 milijuna eura.

Vlada je u četvrtak izmijenila odluku o suglasnosti Croatia Airlinesu za kredit kod Hrvatske poštanske banke i Privredne banke Zagreb. Kredit je podignut u svrhu financiranja investicijskog održavanja zrakoplovnih motora. Vlada je odobrila uz ostalo produženje otplate za godinu dana.

Ugovor o kreditu za održavanje motora od 8,5 milijuna eura Croatia Airlines je podigao kod HPB-a i PBZ-a 2018. godine.

Kako je tada istaknuo ministar Oleg Butković, zakonom o izvršavanju državnog proračuna određeno je da pravna osoba u većinskom vlasništvu ili suvlasništvu države sklapa ugovore o kreditu. Isto tako ugovore o zajmu u kojima je zajmoprimac ili daje jamstva na osnovi odluke o suglasnosti vlade. To je u slučaju da vrijednost posla ili jamstvo prelazi iznos od 7,5 milijuna kuna.

Krajnji rok kredita Vlada je tada odredila 30. lipnja 2018., a krajnji rok otplate 31. prosinca 2022.

Sada se, prema odluci Vlade, krajnji rok otplate pomiče na 30. lipnja 2023. godine.

Ministar mora, prometa i infrastrukture objasnio je da je Croatia Airlines zbog problema u poslovanju s epidemijom Covida 19 zatražila odgodu plaćanja. Odgoda je vezana za pojedine obveze iz osnovnog ugovora. Butković je također potvrdio da je u planu sklapanje još jednog dodatka osnovnom Ugovoru. Radi se o osnovnom ugovoru o klupskom kreditu iz 2018. godine.

Flota od 11 zrakoplova

Podsjetimo, premijer Plenković je odgovarajući na pitanje SDP-ovca Grbina u saboru o moratoriju na kredite, ustvrdio kako “račune treba plaćati”. To se očito odnosi na građane, ali ne i na državne gubitaše.

Izmjene se, kako je rekao, prvenstveno odnose na dospijeće i otplatu kredita. Također obuhvaćaju način otplate, obračun kamate i kamatno razdoblje. Ističe da svi ostali bitni uvjeti kredita ostaju nepromijenjeni.

Croatia Airlines ima jedanaest zrakoplova, od kojih četiri Airbusa 320, četiri Airbusa 319 sa 132 sjedišta i tri ATR 42.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno