Utorak, 30 svibnja, 2023

Vlada je zakazala s upravljanjem krizom, poručuje Nedo Pinezić

Organizirane zemlje su još u studenom pokrenule mjere kako bi spremne dočekale 12. mjesec i omogućile turizmu da dođe do određenih financijskih zaliha, upozorio je Nedo Pinezić.

U Uniji Kvarnera jučer su na konferenciji za novinare poručili kako je Vlada zakazala s upravljanjem krizom kad je turizam u pitanju te da je brojnim malim i mikropoduzetnicima u turizmu u sadašnjoj situaciji gotovo nemoguće premostiti razdoblje od prosinca do uskrsnih blagdana.

Turizam je za ekonomsku i socijalnu stabilnost Hrvatske vrlo važan segmet, a to se vidjelo i ovog ljeta kada smo ostvarili najbolje rezultate unatoč najvećoj krizi od Domovinskog rata. Kada se pogleda s druge strane, pomoć Europske unije od 22 milijarde eura – to su dvije turističke sezone, toliko o turizmu i njegovoj važnosti. Na proljeće je upravljanje krizom počelo dobro, stvoreni su uvjeti za dobru sezonu, a onda se u špici sezone propustilo učiniti ono što je bilo potrebno, a rezultat je toga da smo izgubili kvalitetnih mjesec dana poslovanja. Tih mjesec dana znače milijardu i pol do dvije i pol milijarde eura propuštenog prihoda. Prosinac je mjesec najznatnijeg turističkog prometa u zimskom periodu. Organizirane su zemlje još u studenom pokrenule mjere kako bi spremne dočekale 12. mjesec i omogućile turističkom gospodarstvu kako bi došlo do određenih financijskih zaliha kako bi moglo premostiti sljedeća tri mjeseca do uskrsnih blagdana kada se događa sljedeći veliki pokret u turizmu, kazao je Nedo Pinezić iz Unije Kvarnera. Prosinac je Hrvatska, prema njegovim riječima, dočekala u vrlo nepovoljnom položaju.

Vedran Jakominić, član upravnog odbora udruge Glas poduzetnika rekao je da se odazvao pozivu Unije Kvarnera jer je dok je Marko Boras Mandić bio načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, kao ugostitelj imao dobru komunikaciju sa Stožerom kojem je njegova udruga još u proljeće na raspolaganje stavila sve svoje resurse.

– Naša Vlada u razgovore nije uključila sve one koji imaju pad prometa između 60 i 70 posto, a to su turističke agencije, vodiči, frizeri i brojni drugi. Naša je namjera bila da je bolje da svi dobijemo malo, ali da dobijemo svi, ovako ćemo dobiti desetak tisuća kuna po zatvorenoj tvrtki. Turizam je neopravdano označen kao izvor problema, mi imamo fantastičan »real estate«, u krugu smo od pet sati vožnje od 80 milijuna najbogatijih ljudi u svijetu i taj turizam nas »vadi« već 30 godina. Trebali bismo ga iskoristiti, ne na način da ga dodatno oporezujemo kako bismo financirali gubitke, nego da ga koristimo kao zamašnjak ekonomiji, poručio je Jakominić.

Predsjednik Unije Kvarnera Marko Boras Mandić istaknuo je da smo od regije »primjer« došli smo do regije »slučaj«.

– U prosinac smo ušli nepripremljeni i nevjerojatno je da je politika dozvolila da nas sve ovo zatekne. Pokazala se sva limitiranost onih koji bi trebali upravljati krizom, zabrinuti smo i s velikom neizvjesnosti ulazimo u iduću godinu. Apeliramo na one koji imaju resurse da upravljaju krizom preuzmu dio svoje odgovornosti i odbacujemo da su građani odgovorni jer su oni nekog birali da bi, između ostalog, upravljao i kriznim situacijama. Zbog toga Unija Kvarnera poziva da oni koji imaju mandate odgovore na krizu i da nas maknu sa začelja EU-a, s 27. mjesta na kojem se nalazimo, a isto tako da se područje Kvarnera i Gorskog kotara vrati u dobru epidemiološku, a onda i gospodarsku situaciju, zaključio je Boras Mandić.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno