Nedjelja, 24 rujna, 2023

Vlada daje 600 milijuna kuna pomoći Croatia Airlinesu

VLADA je na današnjoj sjednici odobrila državnu potporu Croatia Airlinesu u ukupnom iznosu od 600 milijuna kuna, od čega se 350 milijuna kuna odnosi na dokapitalizaciju nacionalne zračne kompanije, a 250 milijuna kuna na vlasnički zajam. 

Odlukom se, sukladno privremenom okviru Europske komisije kojim se državama članicama omogućuje dodatna pomoć gospodarstvu zbog pandemije bolesti covid-19, Croatia Airlinesu odobrava državna potpora u obliku povećanja temeljnog kapitala te zajma dioničara, a s ciljem rješavanja problema likvidnosti i oporavka kapitala, navodi se u samoj odluci. 

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je pandemija koronavirusa imala i još uvijek ima razoran učinak na globalnu zrakoplovnu industriju, koja se suočava s najtežom krizom ikad.

Croatia Airlines nije iznimka, rekao je Butković, uz podatak da je kompanija zabilježila pad prometa od 65 do 90 posto u odnosu na 2019. godinu. 

No ističe i da kao prijevoznik u vlasništvu države ima stratešku ulogu u hrvatskoj prometnoj infrastrukturi, što se pokazalo ključnim i u ovim kriznim vremenima. 

Vladinom se odlukom rješava potreba Croatia Airlinesa u pogledu neposredne likvidnosti i oporavka kapitala, a Butković napominje i kako su sredstva osigurana rebalansom proračuna za ovu godinu.

Tako će država kroz dokapitalizaciju u Croatia Airlines uložiti 350 milijuna kuna, a davanjem zajma dioničara u iznosu od 250 milijuna kuna će, kako je istaknuo ministar Butković, omogućiti očuvanje gospodarske aktivnosti kompanije tijekom i nakon pandemije te joj pružiti potrebnu likvidnost.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako će se tako, kroz kombinaciju modela dokapitalizacije i vlasničkog zajma, financijski stabilizirati kompanija.  

Vlada je odlukom dala ovlast predstavniku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da na današnjoj glavnoj skupštini glasa za povećanje temeljnog kapitala Croatia Airlinesa.

Skupština Croatia Airlinesa odlučila o povećanju kapitala za 350 milijuna kuna

Izvanredna skupština Croatia Airlinesa u ponedjeljak je odlučila o povećanju temeljnog kapitala za 350 milijuna kuna, uplatom u novcu i izdavanjem novih dionica, kao mjeru financijske pomoći Republike Hrvatske u aktualnoj pandemiji Covid-a 19, priopćili su iz Croatia Airlinesa.

Dioničari su odlučili o povećanju temeljnog kapitala sa 277,88 milijuna kuna na 627,88 milijuna, putem izdavanja novih 35 milijuna redovnih dionica, nominalnog iznosa od 10 kuna.

Povećanje kapitala provodi se temeljem ugovora o ulaganju zaključenom između Republike Hrvatske i Croatia Airlinesa. Pritom se zakonsko pravo prvenstva pri upisu novih dionica u cijelosti isključuje svim postojećim dioničarima društva koji su dioničari na dan donošenja ove odluke, izuzev Republike Hrvatske.

Svrha povećanja temeljnog kapitala jest vraćanje stanja kapitala i rezervi društva na razinu prije krize uzrokovane pandemijom Covid-19, odnosno na dan 31. prosinca .2019. godine, a što je jedna od primjenjivih mjera financijske pomoći Republike Hrvatske temeljena na dokumentu Europske komisije koji definira “Privremeni okvir za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstva u aktualnoj pandemiji Covid-a 19“.

“To nam  daje dodatnu snagu neophodnu za mjesece u kojima ćemo i nadalje biti podrška našim građanima i gospodarstvu, nastojeći u svakom trenutku omogućiti prijevoz putnika i robe te na svoj način, trenutno otežanu prometnu povezanost i gospodarsku situaciju, učiniti jednostavnijom, opravdavajući povjerenje našeg vlasnika i svih građana RH”,  istaknuo je predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno