Subota, 10 lipnja, 2023

Viza više ne treba! Hrvatska je ostvarila svoj cilj.

Viza za Ameriku je ukinuta! U manje od 30 dana 2000 nositelja hrvatskih putovnica zatražilo je i dobilo vizu za SAD.

Time je zadovoljen  uvjet za ukidanjem viza za Ameriku prema zahtjevima SAD-a. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova interno je potaknulo svoje djelatnike da zatraže vizu kako bi se u što kraćem roku ispunio i posljednji uvjet.

Viza je stvar prošlosti, i time je završen projekt na kojem se radilo od 90 ih godina 20 stoljeća. Veliki uspjeh, vjeruju u MVEP-u, koji očekujw posjet Mikea Pompea, američkog državnog tajnika, u Dubrovniku početkom listopada. 

Već godinama Hrvatska pokušava u suradnji s SAD-om uspostaviti direktnu zračnu liniju. Smatra se da će ovakav kraj projekta biti samo još poticaj da se to i ostvari. 

Uvjet je bio smanjenje odbijenica na 3 % na godišnjoj razini, odnosno ispod te kvote, što je i postignuto. 

Hoćemo li sada putovati češće na zapad svijeta, pitanje je.

Uslijed krize koja nas je pokorila, ne možemo zanijekati da su ovo dobre vijesti. No koliko ćemo doista biti u mogućnosti iskoristiti ovu beneficiju, ostaje nam za vidjeti.

No u široj slici vrlo je važna te često i odlučujuća komponenta odnos dviju država. Kako na bilateralnoj razini, tako i u sklopu NATO-a. Hrvatska je država koja u ovom dijelu Europe ima težinu, ali i država koja se nije libila u nekim slučajevima napraviti otklon od mainstream politike EU. Primjerice pri glasanju u UN-u, kad je to išlo na ruku i bilo u interesu SAD-a.

Visoki dužnosnik State Departmenta jučer je tako, najavljujući Pompeov posjet Dubrovniku kazao kako je “Hrvatska je pouzdani saveznik, partner i prijatelj SAD-a te model za euroatlantske integracije”.

U prvoj polovici godine hrvatski izvoz u SAD porastao je za 25% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Vrijednost te razmjene iznosila je 620 milijuna dolara, od čega više od 400 otpada na hrvatski izvoz. Podatke je naveo Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU.

Osim što razmjena s godinama raste, sve je više hrvatskih IT kompanija koje žele i pokušavaju doći na američko tržište. Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama to smatra ohrabrujućim.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno