Srijeda, 7 prosinca, 2022

Više od 40 posto nekretnina u Istri kupuju stranci

Interes za kupnju stanova i kuća u Hrvatskoj nisu poremetili ni pandemija, ni potres, potražnja je i dalje velika, a cijene nekretnina dosegle su rekordnu razinu. Na kraju prošle godine u Zagrebu su bile 5,9 posto veće nego godinu dana ranije, na Jadranu šest posto, a u ostatku Hrvatske 8,9 posto, prenosi Novac.hr.

Najveći pritisak na rast cijena, pokazuje analiza HNB-a, u kontinentalnoj Hrvatskoj imali su subvencionirani krediti preko APN-a, dok na Jadranu izrazito stabilnu potražnju drže strani kupci.

Podaci pokazuju da najviše nekretnina kupuju Nijemci, Austrijanci i Slovenci, a njihova zastupljenost u ukupnom broju transakcija znatno je veća na dijelu jadranske obale koja je geografski bliža njihovim zemljama, i do kojih relativno brzo dolaze osobnim automobilima.

Tako se u Istri 40 posto svih kupnji lani odnosilo na strance (godinu ranije 45 posto), te oko trećine u Primorsko-goranskoj županiji.

Kupuju li hrvatski državljani nekretnine izvan županije prebivališta?

Nekretnine u Zagrebu kupuju stanovnici priobalnih županija, sa svrhom diversificiranja izvora prihoda, a tijekom pandemije pojavio se i pojačan interes za vikendice u Lici ili Gorskom kotaru.

Nekretnine u zagrebačkoj regiji, osim dominantnih “domaćih” kupaca, u prosjeku kupuje oko 6 posto onih s prebivalištem na Jadranu, i isto toliko s prebivalištem u ostalim županijama. S druge strane, otprilike 15 posto nekretnina u priobalnim županijama kupuju građani s prebivalištem u zagrebačkoj regiji.

Povijesno niske kamatne stope, sasvim sigurno, i dalje su glavni uzrok povećanom ulaganju u kuće i stanove.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno