Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Vir apsolutni pobjednik u broju noćenja ove sezone

Usprkos pandemiji Hrvatska je u srpnju i kolovozu ostvarila 39,8 milijuna noćenja odn. 63 posto u usporedbi s prethodnom sezonom 2019. Najviše noćenja ostvario je Vir (1,5 milijuna), Rovinj(1,3 milijuna), Medulin (1,1 milijun) a slijede ih Poreč i Crikvenica s milijun noćenja. Uspjeh Vira vjerojatno je rezultat toga što je većina nekretnina na tom otoku u vlasništvu stranaca, te su oni redom dovodili prijatelje i rodbinu na ljetovanje.

Ukupno je najviše noćenja ostvareno u domaćinstvima (27,3 milijuna), kampovima (11,7 milijuna) a na zadnjem mjestu u hotelima (9,9 milijuna). Evidentno je da su najveći gubitak doživjeli hoteli, pa su mnogi već odlučili zatvoriti svoja vrata krajem rujna.

Gosti koji su nas posjetili u ovim ključnim sezonskim mjesecima u najvećem broju su došli iz Njemačke i Slovenije. Poljacima smo bili posebno zanimljivi ovoga kolovoza kada bilježimo više od 300 tisuća dolazaka i više od 2 milijuna noćenje, što je ukupno četiri posto više noćenja u odnosu na kolovoz prošle godine. 

Gledajući po županijama najviše noćenja ostvareno je u Istri (16,6 milijuna), a slijede ju Kvarner (11,9 milijuna) i Splitsko-dalmatinska županija (11,6 milijuna). 

Gledajući postsezonu HTZ u suradnji s MINT-om, za jesenski period je osmislio koncept Tjedan odmora vrijedan koji će nuditi smještaj, hranu i druge turističke usluge u Hrvatskoj za sve domaće goste po pristupačnim cijenama.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno