Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Vinska godina skoro pa idealna, no problemi ostaju

Vinska godina znači vrijeme branja u vinogradima. Doba za vinare koji tjednima provjeravaju urod, razmišljaju o količinama etiketa i smišljaju novitete.

Vinarija Štampar: Vinska godina kreće ovih dana

Vinska godina u vinariji Štampar kreću između 15. i 20. rujna, ovisno o vremenskim prilikama. Vinar David Štampar rekao je kako se cijela obitelj najviše veseli prvim berbama pred Martinje. Zahvaljujući Mladom vinu vinarija Štampar spojila se s nekoliko vinarija te su stvorili novi trend vinarstva u Hrvatskoj.

“Ovo je bila specifična godina s dosta kiše i sada svjedočimo jednoj lijepoj jeseni kada nam se zori grožđe.Od njega očekujemo dobru kvalitetu. Za sada nemamo brigu za nezadovoljstvo. Radujemo se i očekujemo novu berbu spremniji no ikad. Smatramo da nam dolaze turbulentna vremena u kojima će samo kvaliteta biti prednost”, rekao je David Štampar.

Slavonci i dalje drže kvalitetu

Iako ponajprije poznata kao regija kvalitetnih bijelih vina, ponajviše graševine, u Slavoniji se sve više pažnje posvećuje i crnim vinima visoke kvalitete. Frankovka, od koje se proizvodi širok raspon vina, svakako je jedno od popularnijih. Vinarija Krauthaker, unatoč šteti uzrokovanoj vremenskim uvjetima, ipak očekuju kvalitetnu berbu.

“Generalno stanje u vinogradu je dosta dobro, ali na žalost zbog leda došlo je do štete. Prva sorta za berbu je pinot sivi, a nakon njega chardonnay. Nadamo se kvalitetnoj berbi jer smo zbog kvalitete smanjivali urod po vinogradima, rekla je Martina Krauthaker Grgić.

Istarski vinari ostaju pozitivni

Inovativni istarski vinari za sada su itekako zadovoljni. U vinariji Kozlović, saznali smo, grožđe prolazi dvostruku provjeru. Tako se kupcima garantira iznimna kvaliteta.

“Berba je u vinariji Kozlović krenula prije tjedan dana, a grožđe je u odličnom stanju. U našem se vinogradu sve bere ručno i to se odnosi na sve pozicije. To su Valle vinograd, Contarini te nasad single vineyard Santa Lucia. Kupcima garantiramo da je grožđe prošlo dvostruku selekciju.

Kako je vrijeme u ovoj čudnoj i teškoj godini bilo na strani grožđa očekujemo jako dobru berbu te se sada samo nadamo dobrom i sunčanom vremenu. Ove smo godine više radili u vinogradu, neki su nasadi došli na rod i traže pozornost. Provodimo i niz agrotehničkih mjera u spektru ekološkog uzgoja. Stoga očekujemo kako niti jedna sorta iz našeg portfelja podbaciti, poručio je Gianfranco Kozlović. Dodao je i kako su tijekom lock-downa posebnu pažnju posvetili vinogradu. Radilo u odvojenim grupama te su uspjeli održati visoku razinu. Sva je pažnja usmjerena na vina, goste i njihov siguran boravak u vinariji.

“Što se tiče novih etiketa, ukazali bismo na Selekciju 2017, vino kojem je to druga berba a dolazi s terasastih nasada na Santa Luciji. Radi se o svježem, nebarikiranom vinu punog tijela”, dodao je.

S Pošipom započinje vinska godina na Hvaru

Kod Tomića u Jelsi na Hvaru posebna pažnja pridaje se plavcu malom, pošipu i bogdanuši. Ove godine u berbu su krenuli pošipom. Filozofija vinarije Tomić očituje u mladom svježem binu Opolo Nobile. Također treba spomenuti odležani plavac mali barique. Iz različitih kupaža poput pošipa i bogdanuše se pokušava izvući ono najbolje od svake sorte.

Što se tiče uroda, on je malo manji nego u prosječnoj godini, što opet dobro utječe na kvalitetu. Berba se nastavlja u ekološkom vinogradu u uvali Vira gdje imamo cabernet sauvignon. Radi se na otvorenom pa distanca nije problem”, rekao nam je Sebastijan Tomić.

Na jugu se već prešlo na crne sorte

U vinariji Volarević berba je već u punom jeku. Od crnih sorata prevladava Plavac mali od kojeg prvo radimo rose. Čekamo idealne parametre za berbu. Berba 2020. je iznimno dobra godina jer su idealno raspoređeni sunčani dani te kiše. Komarna je ipak vinograd koji raste u kamenu i suša je jedini problem.

Što se tiče korona krize koja je nastupila, sektor vinarstva je definitivno u kolapsu jer je potrošnja vina značajno smanjena. No, kad nastupe krize na red dolazi kvaliteta. U jednu ruku, poručuju vinari, ovo je dobrodošlo jer dalmatinski sortiment traži vrijeme. Vidimo dobru priliku u odležavanju crnih vina kao i bijelih. Dobra vina doći će u još bolji položaj za samog kušača.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno