Kako je najavljeno najvažniji poslovni vinski događaj, sajam Vinart Grand Tasting u 2021. godini održat će se 30. travnja i 01. svibnja. Organizator, tvrtka Vinart je u ovoj prijelaznoj godini pomaknula termin sajma s početka ožujka na početak svibnja zbog neizvjesnosti epidemiološke situacije i trajanja protuepidemijskih mjera.

Podsjećamo, prošlogodišnji Vinart Grand Tasting bio je zadnji profesionalni vinski sajam u Europi, a održan je 6. i 7. ožujka, neposredno prije prvog lockdowna, dok su još mnogi detalji o ponašanju virusa Covid-19 bili nepoznati.

„Bilo je neizvjesno do zadnje sekunde, a u tjednima uoči samog sajma praktički nismo spavali od brige. Pripremili smo program i organizirali studijsko putovanje nakon sajma po hrvatskim vinskim regijama za grupu od dvadesetak važnih europskih i američkih novinara, uložili ogromnu količinu novca u nadi da ćemo napraviti veliki korak za prepoznavanje hrvatskih vina i vinara u svijetu, a sve je bilo toliko rizično i neizvjesno. Putovanje su nam na kraju otkazala samo tri novinara, a ostali su došli i oduševili se ponudom i kvalitetom hrvatskih vina. Mi smo poduzeli sve što je bilo u našoj moći da eliminiramo rizik prenošenja virusa i iznimno smo zahvalni svim izlagačima, osoblju i posjetiteljima koji su se ponijeli odgovorno i poštivali preporuke jer nismo dobili niti jedan poziv koji bi nas informirao o tome da se netko zarazio na sajmu. Iz cijelog iskustva puno smo naučili, i spremni smo ući hrabro u pripremu ovogodišnjeg izdanja sajma“ kaže Saša Špiranec, direktor tvrtke Vinart.

Jesenski val nanio je najveće štete

Iskporistili smo priliku i ovim povodom upitali Špiraneca o stanju u vinarstvu nakon pandemijske 2020. godine. Očekivano jesenski val nanio je najveće štete ovoj grani gospodarstva koja je od iznimno važnosti za turistički sektor.

Sudeći prema komentarima koje smo dobili od strane vinara, prošlogodišnji pad prometa je više nego bjelodan. Različite vinarije imaju različita iskustva, ali bi prosjek trebao biti između 20 i 30% pada na ukupnoj razini. Početak godine je bio šok i prodaja je stala, ali je dobro proljeće i rano ljeto nadoknadilo taj pad. Drugi, jesenji val je napravio veću štetu koja je samo djelomično umanjena življom prodajom u prosincu kada su brojni vinari imali dobre rezultate u direktnoj prodaji zbog poklona i povećane kućne potrošnje. Kad bi 2021. ostala takva problemi bi za brojne vinarije sigurno postali nepremostivi, a ako nakon Uskrsa stanje krene prema potpunoj normalizaciji, onda će se najveći dio vinarija oporaviti” naglašava Saša Špiranec kojeg smo upitali i za pojašnjenje odabranog termina u još uvijek neizvjesnom prvom dijelu 2021. godine.

“Za datum našeg prvog sajma u ovoj godini smo odabrali datume kad će proljeće već biti u punom zamahu, dani dugi i s puno sunca, a vjerujemo i da će se u međuvremenu s mjerama i cijepljenjem rizici znatno smanjiti te da će ekonomija tada početi disati punim plućima. Svibanj je po nama zadnji trenutak za normalizaciju, bez obzira na okolnosti s Covidom-19 i stoga smo za sajam odabrali te prve dane svibnja. Ako u svibnju ekonomija ne krene normalno raditi, s vinarstvom kao njenom granom se možemo pozdraviti” zaključio je ovaj vodeći hrvatski stručnjak kada je vinarstvo u pitanju i ova najava zapravo najbolje govori o posljedicama pandemije. Ostaje za nadati se kako će se nakon Uskrsa situacija normalizirati jer u tom slučaju ipak možemo očekivati oporavak većine dionika na vinarskoj sceni.

Kapaciteti su gotovo popunjeni

Nakon najave Vinart Grand Tastinga kako doznajemo, reakcije vinara i vinskog biznisa odnosno ugostitelja i trgovaca nakon prvog vala pozivnica su više nego sjajne. “Kapacitet, koji je ove godine dodatno limitiran, gotovo je popunjen već nakon prvog tjedna od otvaranja prijava. Vinari i njihovi kupci nam šalju brojne poruke da ne mogu dočekati sajam i početak aktivnosti i vinskih događanja. Sada i stvari na koje su nekada prigovarali poput previše sajmova i putovanja im se čine kao blagoslov u odnosu da ovih proteklih godinu dana pasive, čekanja i zurenja u prazno” najavljuje Špiranec.

Očigledno je kako je za vinarstvo ova godina presudna i bez otvaranja i pokretanja ekonomije na proljeće neće biti niti vinarstva. Ostaje za vidjeti kako će se situacija razvijati do svibnja, no optimistična je svaka ovakva najava i manifestacija koja daje nadu kako će oporavak uskoro i početi. Kako za vinare i vinarstvo, tako i za ugostiteljstvo nužno je da se najkasnije nakon Uskrsa pokrenu gospodarske aktivnosti i da se gubitci počinju sanirati u protivnom nam slijedi totalni krah.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!