Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Vinar krenuo u čišćenje Jadrana. Bit ćemo najpovoljniji

Preuzeto: Jutarnji.hr

Vinar s Pelješca Ivo Šegović, poznat po proizvodnji vina koja odležavaju u amforama u kavezima na dnu mora, ima kvalitetno rješenje za čišćenje mora.

– Otpada na morskom dnu ima u velikim količinama. Ne možete akcijama koje rade ekološke udruge i ronilački klubovi riješiti problem. Možete skrenuti pažnju na njega, ali Jadranu treba sustavno čišćenje jer mi u dobrom dijelu živimo od turizma. Ako ćemo imati sve više plastičnog otpada u moru, onda nam i turizam može doći u pitanje. 

Površina i dno

Nakon što je krajem prošle godine dovršen u brodogradilištu koje se nalazi na području Kaštel Gomilice, doplovio je brod Sv. Kuzma u Dubrovnik i potpuno je osposobljen za početak čišćenja Jadrana. Ima rampu koju može spustiti čim dotakne kopno. Bila je to značajna investicija koja je financirana vlastitim sredstvima.

Vinar je brod preinačio u jednom kaštelanskom brodogradilištu. Dug je 24 metra, nosivosti 36 tona. U obliku je trajekta. Na prednjem dijelu ima hidrauliku koja mu služi za podizanje rampe. Opremila ga je tvrtka Lija iz Klisa, u kojoj je glavni mehaničar i voditelj radova Pave Listeš.

– U dosadašnjim akcijama ronildsac bi pokupio najviše deset kilograma otpada i morao izroniti. U našem slučaju ne mora izranjati, nego radi čitavo vrijeme – tvrdi Šegović i napominje da je čišćenje mora složen i vrlo zahtjevan posao.

Novac iz fondova EU

– Pokušat ćemo dobiti novac iz fondova EU. Do tada će brod ostati vezan u Dubrovniku. Ako nas nitko ne podrži, ovim brodom možemo prevoziti teret na otoke. Moramo još ugraditi takozvane mamute, koji na principu podtlaka izbacuju otpad na površinu i tako ga brod prikuplja – objašnjava Šegović.

Na brodu će biti ugrađene pumpa i preša kako bi odmah prešali otpad koji je kabast u kocke na brodu.

– Jedan ovakav brod može nadomjestiti 500 ronilaca. Danas nije čudno da ribar u mreži od 200 metara na nekim lokacijama pokupi 200 plastičnih boca. Ulovi više boca nego ribe – zaključuje Ivo Šegović.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno