Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Vijest o otvaranju restorana i kafića tek u ožujku šokirala je i istarske ugostitelje

Prije dva dana je procurila vijest da bi svi trenutno zatvoreni objekti mogli imati zabranu rada još mjesec dana. Naime, Nacionalna udruga ugostitelja u srijedu je objavila da bi se restorani i kafići mogli otvoriti 1. ožujka, s time da bi se na početku moglo samo na terase kafića. To je zgrozilo ugostitelje i vlasnike teretana koji su se nadali da bi nakon dva mjeseca prisilne pauze početkom veljače ipak mogli početi s radom. Na to su odmah reagirali ugostitelji poručivši vladi da to za njih znači potpunu propast, no još ih je više naljutila jučerašnja izjava ministra zdravstva Vilija Beroša.

Ceh želi pomoć banaka

– Postoje brojni planovi, ali o tome govoriti sada je prerano. Mi gledamo što ćemo napraviti do kraja prvog mjeseca. Ne bih mogao potvrditi redoslijed otvaranja. Upravo sa sastanka jučer, Europa je iznimno zabrinuta zbog postojanja novih varijanti virusa. Stvarno moramo sagledavati sve ono što je relevantno za donošenje odluka o popuštanju i otvaranju. Moram ponoviti da će to ovisiti o epidemiološkoj situaciji u tom trenutku, rekao je Beroš.

Iz izvora bliskog Nacionalnom stožeru tvrde da su prvi na redu za otvaranje oni za koje smatraju da su se najbolje nosili s cjelokupnom situacijom, aludirajući na hotele. Otvaranje restorana se planira za početak ožujka, a tek nekoliko tjedana kasnije otvorili bi se caffe barovi s mogućnošću posluživanja isključivo na terasama ugostiteljskih objekata. Čelnici Nacionalne udruge ugostitelja, predsjednik Marin Medak i potpredsjednik Vedran Jakominić, su nakon ovakvog raspleta podnijeli neopozive ostavke na svoje pozicije, a među ugostiteljima se čuju sve glasniji pozivi na prosvjede otvaranjem kafića i restorana prema uzoru na Italiju u kojoj je unatoč zabrani do jučer svoje objekte otvorilo već 50.000 ugostitelja.

Istovremeno, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije ne buni se previše. Oni su u utorak u Poreču održali sjednicu i donijeli zaključke koje upućuju Upravnom odboru Obrtničke komore Istarske županije.

– Nastavno na zaključak s prethodne sjednice Ceha kojim se apeliralo na poslovne banke da po pitanju financijskog praćenja ugostitelja u ovim izvanrednim okolnostima budu fleksibilniji, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Stanislav Briškoski će uz potporu Komorskog ureda dogovoriti sastanak u pojedinim bankama na kojem će ispitati mogućnosti suradnje ugostitelja i banaka. Na sastanku sa Stožerom civilne zaštite Istarske županije, Ceh će predlagati otvaranje svih ugostiteljskih objekata 8. veljače. Ukoliko to ne bude moguće, predlaže se da se tog datuma otvore barem oni ugostiteljski objekti koji imaju terase, dok bi od 1. ožujka s radom trebali započeti svi ugostiteljski objekti. Također se traži pravovremeno davanje informacije o konkretnom datumu početka rada ugostiteljskih objekata da bi se ugostitelji mogli pripremiti za rad u pogledu radne snage i uvjeta rada. Predlaže se i izrada plana oporavka ugostiteljstva na državnoj razini, kroz određeno vremensko razdoblje, na primjer, da kroz 5 narednih godina poprate ugostitelje kroz razvoj turizma, oslobode ih određenih troškova i slično. Ovim mjerama je znatno pogođen cijeli sektor ugostiteljstva i oporavak će biti dugoročan, stoji u zaključcima sjednice.

Podjele unutar sektora

Međutim, pitanje je treba li nastaviti raditi podjelu i unutar samog sektora turizma i ugostiteljstva, jer se mnogi ugostitelji već sad osjećaju izigrano i nepravedno zanemareno. Mnogi od njih i dalje se pitaju zašto su trgovine otvorene ili zašto bi restorani i hoteli mogli raditi prvi, za razliku od caffe barova, dok drugi pokušavaju primiriti uzavrele strasti i ukazati im da je problem puno veći. Ugostitelji, ali i ostali zatvoreni obrtnici i poduzetnici, pozivaju se na svoje Ustavom zagarantirano pravo na rad i jednakost svih, posebice u situaciji kad od Stožera zahtijevaju da im odgovore točno koje su djelatnosti žarišta, i zašto tek nekoliko djelatnosti uporno maltretiraju i tjeraju na sam rub egzistencije.


PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno