Srijeda, 4 listopada, 2023

“Very nice” – turistička agencija preuzela Boratov slogan. Nemojmo se plašiti humora u turizmu

“Kazahstanski turizam” objavio je na YouTubeu kratke reklame kojima poziva posjetitelje u Kazahstan, koristeći pritom jednu od nekoliko najpopularnijih satiričnih likova glumca i redatelja Sache Barona Cohena.

Video prikazuje spektakularne prizore prirode, tradicije i gradova srednjoazijske bivše članice SSSR-a, danas Republike Kazahstan, s rock’n’roll glazbenom podlogom i turistima koji razgledaju čudesa Kazahstana, pri čemu svako toliko zastanu i izgovaraju: “Very nice!”

“Very nice” je uzrečica fiktivnog glavnog lika satiričnog filma “Borat…”, u kojem je Sacha Baron Cohen kroz avanture izmišljenog kazahstanskog razotkrivao mitove o društvu u SAD-u.

I dok je “Borat” od prvih dana eksplodirao kao svjetski hit (s potrošenih 18 milijuna dolara zaradio je 262,6 milijuna) jedina zemlja svijeta koja je otvoreno zabranila javno prikazivanje i distribuciju tog filma bio je Kazahstan. Tadašnji predsjednik Nursultan Nazarbajev, točnije njegovo ministarstvo vanjskih poslova, u jednom je trenutku čak zaprijetilo da će tužiti Cohena zato što Kazahstan u filmu, a koji je zapravo o SAD-u, prikazuje kao krajnje bizarno društvo u svakom pogledu.

Prijetnja tužbom i zabrane filma stvar su samo pogoršale. Prvi glas iz Kazahstana koji je ukazao na to da je riječ o apsolutnom promašaju tumačenja filma od strane tadašnjeg autoritarnog predsjednika po kojem je nazvan čak i glavni grad, bila je najstarija predsjednikova kći Dariga Nazarbajeva.

“Ne bismo se trebali plašiti humora i ne bismo trebali pokušavati sve kontrolirati”, izjavila je tada.

Do tužbe Kazahstana protiv Barona Cohena nije došlo, u međuvremenu je Kazahstan čak zahvalio zbog promocije ove zemlje u svijetu. Trebalo je ipak proći 13 godina, odnosno dočekati 2019. i masovne proteste protiv predsjednika koji je na toj dužnosti bio još od 1991. Nazarbajev je podnio ostavku, prešao na jednu drugu visoku funkciju, a izvanredni izbori na vlast su kao predsjednika doveli Kasim-Žomarta Tokajeva.

U najnoviju turističku sezonu Kazahstan sada ulazi gradeći sasvim novi imidž i upravo u danima premijere najnovijeg filma o Boratu koji je u tjednima uoči početka prikazivanja podizao temperaturu oko političke situacije u SAD-u sa svakim detaljem koji bi procurio u javnost.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno