Unatoč širenju koronavirusa u cijeloj Europi, domaći turistički stručnjaci smatraju da bi Hrvatska iduće godine mogla imati sličnu turističku sezonu kao ove, pri čemu će ključna biti sigurnost destinacija jer će to biti glavni motiv putovanja, ističe direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Analizirajući trendove i aktualne informacije iz domaćeg, ali i svjetskog turizma te situaciju sa koronavirusom u Europi i šire, Ostojić u novom broju biltena HUT-a (Hrvatske udruge turizma) “Croatia Tourism&Travel News” ocjenjuje da Hrvatska, gledano iz današnje perspektive, iduće godine ponovno može ostvariti bolji rezultat u turizmu.

HUT u biltenu iznose i podatke o turističkom prometu u Hrvatskoj u listopadu, kada je oko 208 tisuća turista ostvarilo više od 1,1 milijun noćenja. Time su dolasci turista povećani na ukupno 7,6 milijuna u deset mjeseci ove godine, a noćenja na ukupno 53,6 milijuna, što je 50 posto od njihovog broja u istom lanjskom razdoblju.

Osvrnuli su se u HUT-u i na nedavno objavljene podatke Eurostata prema kojima je Hrvatska ostvarila najveću razinu turističkih dolazaka i noćenja na Mediteranu od siječnja do kraja srpnja ove godine, odnosno najmanji pad u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

“Glavni motiv putovanja i iduće godine bit će sigurnost u najširem smislu te riječi pa se moramo potruditi biti sigurna turistička destinacija i svoju domaću zadaću napraviti kao i ove godine, a to je da nismo imali nijedna slučaj novozaraženih u komercijalnim smještajnim turističkim objektima”, poručuje Ostojić.

Iznosi i da su ove godine u Hrvatsku najviše dolazili turisti koji su je već ranije posjetili, kao i da se uspjelo pridobiti i neke nove koji su donedavno birali druge mediteranske destinacije, a njih se, kako vjeruje, može očekivati i iduće godine.

“I za iduću godinu se očekuje da će na dobitku biti auto destinacije, da će ponovno biti jako prisutna last minute potražnja te da će se tražiti smještajni objekti viših kategorija, kao i oni fizički izdvojeni koji jamče izoliranost te da će dodatno značajno porasti online rezervacije”, ističe Ostojić.

https://turizam24.com/vinarima-nove-potpore-od-drzave-najavili-su-iz-ministarstva-poljoprivrede

Adventi u Hrvatskoj u skladu s propisanim mjerama, a ski sezona u Austriji neizvjesna

U novom biltenu HUT-a naglašava se i kako se “prema najavama čini da će se Advent održati u većim hrvatskim gradovima u skladu s epidemiološkim mjerama te da ih svi gradovi pripremaju u nešto izmijenjenom obliku”.

Što se tiče predstojeće skijaške sezonu, u HUT-u kažu da u Austriji “strahuju”, jer je ta zemlja unatoč snažnoj kampanji za zadržavanje domaćih turista ipak zabilježila značajne gubitke u turizmu, a zbog nove situacije nemoguće je procijeniti i kako će se odvijati zimska i ski sezona.

U vezi toga prenose i izjave voditelja austrijskog Instituta za ekonomska istraživanja (WIFO) Christopha Badelta, koji je kazao da bi u slučaju otkazivanja zimske sezone u Austriji zbog visokog broja slučajeva zaraze i novih restrikcija o putovanjima, austrijski BDP pao za dodatnih 1,5 postotnih poena.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!