Srijeda, 4 listopada, 2023

Veljko Ostojić izjavio je kako država još nema konkretan plan za sezonu 2021.

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma koja okuplja najveće domaće turističke kompanije, gostovao je večeras u Dnevniku N1 gdje je govorio o aktualnostima vezanim za koronavirus, popuštanje mjera i prognozama za turističku sezonu

Kazao je kako na jugu države situacija nije dobra.

– Ni u PGŽ nije sjajno, a Istra je s još tri županije proglašena kao zelena regija, što je dobar znak prije početka predsezone, a Njemačka će imati, kao i prošle godine, županijski pristup prema Hrvatskoj. Na centralnoj epidemiološkoj karti Europe Hrvatska će biti prikazana prema županijama, rekao je Veljko Ostojić.

Neki turistički promet možemo očekivati, no i inače kada je Uskrs bio rano nisu bili veliki brojevi dolazaka ni noćenja, istaknuo je.

– Možemo očekivati promet domaćih gostiju, nešto više Nijemaca, a s drugih tržišta ovisit će o ograničenjima po povratku u zemlju iz koje dolaze. Protiv sam toga da Covid putovnica bude preduvjet za prelazak granice. No ako je to medij koji će omogućiti brži prelazak granica, omogućiti predočenje da je osoba cijepljena, napravila test, preboljela… prije dolaska u zemlju, zagovornik sam takvog dokumenta, rekao je Ostojić.

Kazao je kako država za sada nema neki određeni plan za predstojeću sezonu.

Službeni plan pripreme sezone ne postoji, a hitno nešto moramo učiniti ako se planiramo dobro pripremiti za ovu sezonu. Plan mora biti zasnovan na mjerama koje omogućuju da kao zeleni dočekamo sezonu, a važno je imati i dobru komunikaciju prema gostima koji nam mogu doći. Velike marketinške aktivnosti i promotivne akcije nisu prioritetne u ovoj situaciji. fokusirao bih se na informiranje gostiju. Važno je da gosti znaju kako mogu doći do destinacije i što ih tu čeka, rekao je Ostojić.

– Kampanja Stay safe in Croatia kampanja će svima dati do znanja da radimo ozbiljno na području sigurnosti. Prošle smo se godine ozbiljno pripremili za sezonu, a prošle godine nismo imali ni jedan slučaj zaraze u komercijalnim objektima. Nadamo se da će se i turistički djelatnici, nakon rizičnih skupina, biti cijepljeni. Sa sustavnim pristupom prema pojedinim tržištima možemo imati prilično dobru turističku sezonu, naglasio je.

Mnogo se toga, kaže, ne može prognozirati.

– Ima puno toga to se ne može prognozirati, situacija se mijenja iz dana u dan, no sezona bi trebala biti između one prošlogodišnje i sezone iz 2019. godine. Bili smo na 50 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu no financijski su efekti bili slabiji, rekao je.

Popuštanje mjera je dobro, samo treba biti pažljiv

– Mislim da se treba spremno dočekati početak sezone. Bila bi tragedija da nam se nešto zakomplicira, pa da u svibnju budemo u crvenoj boji. Stožer to radi relativno dobro i postepeno popuštanje je logično i s tim treba ići dalje. Ipak, u vidu bi prilikom donošenja odluka trebalo imati i situaciju u svakoj županiji posebno, naglasio je Ostojić za N1.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno