Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Veliki projekt Googlea i HTZ-a. Klik na kulturnu baštinu.

Veliki projekt omogućio je uvid u bogatu baštinu Hrvatske-i to samo jednim klikom.

Hrvatska je jedna od zemalja s najvećim brojem predmeta nematerijalne kulturne baštine na popisu UNESCO-a, a kroz suradnju Google Arts & Culture i Hrvatske turističke zajednice omogućen je online uvid u bogatu hrvatsku nematerijalnu baštinu koja je od sada dostupna na linku na hrvatskom i engleskom jeziku. U projektu sudjeluju i Muzej za umjetnost i obrt te Muzej Sinjske alke koji su tako postali dijelom više od 2000 kulturnih institucija iz 80 zemalja koje sudjeluju u projektu Google Arts & Culture.

„Ovo je prvi veliki i sveobuhvatni projekt Hrvatske turističke zajednice i Googlea koji na inovativan način promovira hrvatsku nematerijalnu baštinu. U sklopu ovog projekta globalnoj smo publici otkrili 25 hrvatskih nematerijalnih tradicija koje će, siguran sam, doprinijeti daljnjem pozicioniranju naše zemlje kao turističke destinacije bogate i raznolike ponude s naglaskom na našu kulturno povijesnu baštinu kojom se svi izrazito ponosimo“. Direktor HTZ-a Kristjan Staničić, nadodao je kako je turistički proizvod kulture jedan od važnijih motiva dolaska turista u pred i posezonu.

Nematerijalna kulturna baština  koja se odnosi na tradiciju s ovim projektom Googlea i HTZ-a prikazana je kroz četiri sekcije. To su: poznavanje zanata, narodne pjesme i ples, svečanosti te hrana. 

„2020. godina bila je izazovna za putnike širom svijeta. Vjerujemo da ćemo ovim projektom dodatno približiti bogatu tradiciju Hrvatske koja je poznata po svojim prirodnim ljepotama i pitoresknim gradovima. Koristeći tehnologiju i inovativne tehnike pričanja, ovaj je projekt pod pokroviteljstvom HTZ-a usmjeren na očuvanje i promociju odabranih aspekata nematerijalne kulturne baštine Hrvatske globalnoj publici. Ovo je i prva globalna prezentacija hrvatske nematerijalne baštine na platformi Google Arts & Culture”, izjavio je Amit Sood, direktor Google Arts and Culture.

„Turisti danas traže originalnost na moderan način. Kulturna raznolikost Hrvatske bogatstvo je vrijedno pokazivanja čitavom svijetu. Od Trke na prstenac, Sinjske alke pa do manje poznatog ojkanja iz mog rodnog kraja. Hrvatska uistinu odiše raznolikošću. Veseli me što danas postoje digitalni kanali koji mogu približiti našu nematerijalnu kulturnu baštinu turistima diljem svijeta. 17 kulturnih dobara upisano je na UNESCO-vu listu, a to je samo djelić onoga što danas prezentiramo. Hrvatsku krasi bogatstvo prirodnih ljepota kao i bogato povijesno i kulturno nasljeđe. Vidimo se uskoro na Google Arts and Culture“ – izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

U projektu su izrada čipke od Agave, podrijetlom s Kanarskih otoka, koju danas u Hrvatskoj izrađuju benediktinke samostanu u Hvaru.Viteški turnir Sinjska alka, koji se održava svake godine u kolovozu na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 1715.. Tradicionalna tribunjska utrka magaraca, na kojoj pravo sudjelovanja imaju samo Tribunjci.


U projektu je i Nijemo kolo Dalmatinske zagore, jedinstveno jer se izvodi u kolu gotovo isključivo bez ikakve glazbene pratnje. Klapsko pjevanje, tradicionalno višeglasno homofono pjevanje bez pratnje instrumenata koje je posvećeno ljubavi ili zajednici u kojoj pjevači živ. Prezentirano je umijeće pripreme Zagorskih štrukli, slanog ili slatkog jela od tijesta nadjevenog sirom.

Dodajmo kako se korištenjem značajke Street View ljudi diljem svijeta mogu virtualno kretati po mnogim mjestima koja oduzimaju dah. Obiđite blistavu obalu i zaronite u kristalno čisto Jadransko more, istražite Korčulu, dom plesa mačeva Moreške ili otputujte do Omiša. Svratite na otok Lastovo, poznato po prirodnim ljepotama, venecijanskoj arhitekturi iz 16. stoljeća i karnevalu. Svakako ne propustite posjetiti Dubrovnik, jedno od najistaknutijih turističkih odredišta Mediterana.
 

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno