Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Velika reportaža iz Londona: Ponovno međunarodni letovi, ali uz vrlo stroga pravila

Zemlje u koje se sada može letjeti podijeljene su u tri kategorije – zelenu, narančastu i crvenu. Hrvatska je u narančastoj kategoriji što znači da putnike po dolasku u Ujedinjeno Kraljevstvo čeka karantena od deset dana unatoč tome što se prije dolaska mora obaviti antigenski test te rezervirati još dva PCR testa koja će se obaviti za vrijeme karantene. Paket od dva PCR testa košta između 100 i 200 funti. Skuplji test – kraće čekanje rezultata, piše Dnevnik.hr.

Putnicima se nudi i mogućnost dodatnog testa nakon pet dana koji bi u slučaju negativnog nalaza označio kraj karantene. Za taj se cijene kreću od 50 do 150 funti. Neke aviokompanije u sklopu svojih ponuda prodaju testove pa je tim putem testiranje znatno jeftinije. Ista pravila vrijede za cijepljene i necijepljene.

Najprometniji londonski aerodrom Heathrow tvrdi da je trenutačna situacija sa zelenom kategorijom, u kojoj se nalazi svega 12 zemalja, neodrživa te poziva vladu na značajno proširenje zemalja na toj listi. Putnici koji dolaze iz zemalja iz zelene kategorije ne moraju u karantenu ako su oba testa, prije dolaska i po dolasku, negativna. Kategorije će se revidirati svaka tri tjedna, a ako bi Hrvatska pri prvoj reviziji bila prebačena u zelenu kategoriju, to će biti svega nekoliko dana uoči Europskog prvenstva u nogometu i utakmice između Engleske i Hrvatske pa postoji mogućnost da navijači koji planiraju dolaziti u London neće morati u karantenu. Ista pravila vrijede za cijepljene i necijepljene.

U Ujedinjenom Kraljevstvu do sada je, prema službenim podacima vlade, prvom dozom cijepljeno 37 milijuna ljudi, a obje doze primilo je 20 milijuna ljudi.

Osim internacionalnih letova, treća faza izlaska iz lockdowna označila je i otvaranje unutrašnjosti pubova i restorana, hotela, kina, muzeja i nogometnih stadiona tako da one koji se na ljeto odluče dolaziti u London očekuje grad pun sadržaja. Naravno uz sve razlike koje donosi novo normalno.

The form you have selected does not exist.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno