Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Velika Britanija odlučila: iz EU samo s putovnicom

Velika Britanija ponovno s putovnicom

Velika Britanija (08. listopada) objavila kako će svim putnicima koji u Veliku Britaniju dolaze iz Europske unije ponovno trebati putovnica.

Građanima Europske unije će za ulazak u Veliku Britaniju, umjesto osobne iskaznice koja i dalje vrijedi između preostalih 27 članica Unije, od listopada 2021. ponovo biti potrebna putovnica. Objavio je u glasilu vlade “The Border Operating Model”, a prenosi HINA.

Novo pravilo također se odnosi i na posjetitelje iz Švicarske, Islanda, Norveške i Lihtenštajna. Britanska vlada se odlučila na povratak na putovnice tvrdeći da su osobne iskaznice manje sigurne.

Još nije poznato hoće li 27 zemalja Europske unije uvesti mjeru reciprociteta. Za razliku od većine europskih zemalja, Britanci se više služe putovnicom i vozačkom dozvolom nego osobnom iskaznicom.

Dodatan trošak

Ako iduće jeseni poželite putovati u London za to ćete morati imati putovnicu. U vremenima kada smo se već navikli kretati Europom s osobnom iskaznicom i kada sve veći broj ljudi jednostavno ne produljuje svoje putovnice, ovo jest određena promjena. No i dodatni je trošak u planiranju putovanja.

Cijena izrade nove putovnice u Hrvatskoj u redovnom postupku iznosi 355 kuna. Za taj iznos nerijetko možete pronaći i povratne karte na linijama Ryanaira prema Londonu iz Rijeke, Pule ili Zadra!

British Airways od kraja listopada ponovno u Zagrebu

British Airways objavio je da će od kraja listopada ponovno prometovati na trenutno suspendiranim linijama, uključujući i liniju London – Zagreb!

Ove godine, 06. rujna, British Airways privremeno je ukinuo liniju London Heathrow – Zagreb. No ostavio je mogućnost ponovnog prometovanja na ovoj liniji od početka zimskog reda letenja.

Prema informaciji iz središnjice ove kompanije, to će se uskoro i dogoditi. British Airways ponovno će prometovati na ovoj liniji od nedjelje, 25. listopada.

Kompanija će od navedenog datuma između Londona i Zagreba prometovati četiri puta tjedno, svakog utorka, petka, subote i nedjelje.

British Airways gotovo je uvijek prometovao na ovoj liniji u jutarnjim satima, sada će svi letovi, osim petkom, prometovati u popodnevnim satima.

Na liniji prema Zagrebu British Airways će koristiti zrakoplove tipa A320. Oni u floti ovog prijevoznika imaju kapacitet do 180 sjedala. Letovi su u prodaji na službenoj stranici kompanije. Povratne karte se mogu kupiti za tek nešto više od 600 kuna.

Iznimno je važno da se ova svjetski poznata kompanija vraća u zagrebačku zračnu luku. Globalna pandemija i restrikcije u putovanjima trenutno ne garantiraju pretjerani uspjeh u smislu putničke potražnje i yielda.

British Airways je u rujnu prekinuo promet prema svim hrvatskim zračnim lukama, izuzev Dubrovnika. Linija London – Dubrovnik prometuje uredno cijelo vrijeme. Prema trenutnim najavama kompanije ista bi trebala prometovati i u prvim danima studenog.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno