Povećanje broja smještajnih jedinica, te rast ukupne kategorizacije na razini domaćeg turističkog proizvoda u protekle dvije sezone su uvelike promijenile percepciju i doživljaj gostiju koji posjećuju našu obalu. Najbolje se to odrazilo na podatak kako je posljednjih godina, a posebno zadnje dvije značajno rasla potražnja za smještajem i uživanjem u hotelskim sadržajima s pet zvjezdica i za odmorom u visokoluksuznim privatnim kućama koje nude željenu diskreciju i izoliranost.

“Najveći broj putnika više platežne kategorije bazirao je lokacije za odmor u manjim urbanim mjestima, ili u neposrednoj blizini istih. Temeljem svakodnevne komunikacije s gostima tog tipa, te agencijskim partnerima, u Croatia Luxury Rentu smo uspjeli izdvojiti neke od trendova koji će biti najznačajniji tijekom 2022. godine prilikom donošenja odluka o odabiru destinacije za odmor na razini viših platežnih standarda, a ujedno poštujući činjenicu kako putnici, pa čak i sama turistička industrija, nisu posve sigurni kako planirati buduće odluke temeljem restriktivnih mjera nametnutih zbog pandemije COVID-a 19”, ističe Josip Stulić iz CLR-a.

Moramo predvidjeti potrebe gosta

Počevši od trenutka kada gosti izvrše rezervaciju te podijele svoje interese i sklonosti, cilj neće biti samo upoznati njihove preferencije, već predvidjeti njihove potrebe prije dolaska na destinaciju, piše Turizmoteka. Temeljem potražnje, domaći provideri će svojim gostima morati ponuditi ili osigurati omiljene gastronomske delicije i napuniti ponudu velikim brojem zabavnih sadržaja poput multimedije, sportskih rekvizita, opreme za privatne zabave i sl.

Putnicima koji znaju što žele da bi njihovo putovanje bilo jedinstveno biti će potrebno pružiti potpunu uslugu i biti na raspolaganju za njihove želje (u okvirima realnih i zakonskih mogućnosti) kako bi se osigurao nezaboravan doživljaj kojim će se osigurati zadovoljstvo vrijedno želje za ponovnim vraćanjem na destinaciju.

Ukratko, uslugom će gostima biti potrebno osigurati doživljaj zbog kojeg će se osjećati posebno na lokaciji tijekom boravka.

Rad od kuće zamaglio je granice između osobnog i profesionalnog života. Imajući to na umu, sve veći broj aktivnih poduzetnika i poslovno uspješnih ljudi polutrajno sele u privatne rezidencije, često na nekoliko mjeseci, koje mogu udovoljiti radnom okruženju i osigurati sadržaje potrebne za normalizaciju svakodnevnog života.

Upravo iz tog razloga velik broj gostiju traži visokokvalitetnu internetsku vezu, pripadajući digitalni support i u sve većoj mjeri zadovoljavajuće opremljen ured, praktičan prostor za učenje na daljinu za djecu i sve sadržaje funkcionalnog doma. Time će gosti nastaviti raditi normalno, uz dodatne pogodnosti usluge i osvježavajuće promjene krajolika na lokaciji gdje borave.

Odlučni da nadoknade izgubljeno vrijeme tijekom pandemije, velik broj putnika će tijekom 2022. nastojati popuniti odmor velikim brojem out of the box aktivnosti. Za putnike visoke platežne moći cijena doživljaja neće biti ograničena pa se predviđa porast potražnje za jedinstvenim „jednom u životu“ avanturama. Tražit će se personalizirana iskustva koje će posjetitelji željeti dogovoriti i odrediti prije dolaska.

Hrvatska je u kontekstu dolazaka gostiju visoke platežne moći prosperirala tijekom perioda pandemije. Zbog nemogućnosti ili straha od avio putovanja, velik broj gostiju se odlučio za odlazak na odmor vlastitim automobilima. Zahvaljujući odličnoj geolokaciji, sjever Jadrana i središnja Dalmacija su prosperirale u postotku high end gostiju.

Ovakav trend će se nastaviti i idućih sezona budući će se po okončanju pandemije kod određenog postotka zadržati bojazan i neko vrijeme će se ponašati i putovati pažljivo. U godinama koje dolaze, određeni broj gostiju koji su doživjeli Hrvatsku kao sigurnu i lako dosegljivu destinaciju tražit će opcije privatnim čarterima u manjim grupama ili pojedinačno.

Potreba za privatnosti i sigurnosti

Među posjetiteljima visoke platežne moći potražnja za privatnim smještajnim jedinicama najviše kategorije se nametnula kao neophodna zbog potrebe za privatnošću i zdravstvenom sigurnošću. Taj je segment postao jedan od najvažnijih čimbenika pri odlučivanju o lokaciji i preostalim detaljima putovanja.

“Smatram da smo kvalitetnom uslugom u protekle dvije sezone uspješno zadržali velik broj gostiju visoke platežne moći, ali i integrirali dodatne dolaske. Na Jadran će se u idućim sezonama slijevati gosti koji će do destinacija dolaziti privatnim letovima u manjim i usko povezanim čarter grupama, te vozilima iz emitivnih zemalja u našem bližem i srednje udaljenom okruženju. Posebno nas raduje podatak da se Hrvatska uspješno etablirala na međunarodnoj razini kao destinacija koja više nije samo bogata prirodnim ljepotama već ima i značajnu ponudu na koju svi trebamo biti ponosni. Usprkos restrikcijama u ovo neobično vrijeme u kojem živimo, među ljudima postoji naglašeni apetit za putovanja i zasigurno ih se neće tako lako odreći”, zaključuje Josip Stulić.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!