Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Većina sezonaca našla je posao u drugim sektorima. Turističke tvrtke na sve načine pokušavaju pronaći djelatnike za ljetne mjesece

Ono čega ove turističke sezone najviše nedostaje i zbog čega će patiti kvaliteta usluge u turizmu, su konobari, pomoćni kuhari, sobarice, ali i kozmetičarke i vrtlari.

Turistički djelatnici s kojima je razgovarao reporter Ivan Kaštelan kažu da na sve moguće načine pokušavaju pronaći radnu snage za dva udarna mjeseca sezone, ali da je to uglavnom bez uspjeha. Po njima razlog je što je većina dosadašnjih sezonaca pronašla posao u nekoj drugoj struci jer ih nitko nije zvao prošlog ljeta, piše Dnevnik.hr.

Preostaju nam jedino stranci, a njih je prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ove godine 31.000 koji su dobili dozvolu za rad. No, velika većina njih posao je dobila u građevini, više od 17.000. I Hrvatske gospodarske komore također kažu da je interes za stranim radnicima veći nego prošle godine jer se očekuje puno bolja sezona.

CRO kartica

Iz Ministarstva turizma koje vodi projekt Hrvatska turistička kartica danas nisu otkrili koliko je poslodavaca koji su se odlučili na taj potez, ni koliko je Hrvata iskoristilo taj iznos za, primjerice, vikend na moru.

No, čini se da je projekt doživo fijasko. “Danas smo se malo poigrali, otišlo smo na stranicu CRO kartice. Jedino što se trenutno može kao popust dobiti je 10 posto popusta na smještaj, a nižu se cijenu može ostvariti u tek četiri restorana u Hrvatskoj, od kojih niti jedan nije na obali”, ispričao je Kaštelan.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno