Četvrtak, 21 rujna, 2023

Valamar u 2020. godini očekuje 30% prihoda shodno 2019.

Valamar Riviera je na Glavnoj skupštini predočila rezultate poslovanja 2019. godine. Valamar je ostvario dvoznamenkasti rast prihoda na 2,22 milijarde kuna te rast operativne dobiti od 11%.

Zadovoljni rezultatima za 2019.

‘Prošla godina bila je rekordna godina poslovanja i posljednja godina petogodišnjeg razvojnog ciklusa. U njemu je Valamar ostvario prosječnu stopu rasta operativne dobiti od 22%. Također je napravio strateške iskorake koji će u narednom periodu osigurati stvaranje nove vrijednosti za dionike. Ulagat će se u djelatnike, proizvode i destinacije na održiv i društveno odgovoran način. U 2019. godini uloženo je 955 milijuna kuna u podizanje kvalitete portfelja te je prošireno partnerstvo s mirovinskim fondovima. To je realizirano putem povećanja kapitala u Imperial Rivieri te akvizicije hotela na Hvaru. Kako bi se osnažila financijska pozicija grupe, 363 milijuna kuna ostvarene dobiti raspoređeno je u zadržanu dobit. Do daljnjeg je odgođena isplata dividende’, ističu iz kompanije.

Valamar je s ciljem postizanja dugoročne održivosti poslovanja uz podršku ključnih dionika aktivno upravljao krizom tijekom 2020. godine.

‘Očuvana su sva radna mjesta uz pomoć mjera Vlade i podrške socijalnih partnera kroz program „Pauza, Restart“. Prilagodbom poslovanja i uz podršku dioničara, banaka i investitora osigurana je dovoljna likvidnost za amortizaciju krize za tri godine. Kako bi sačuvali sva radna mjesta do naredne sezone, nastavit će se program „Pauza, Restart“. Isto tako, intenzivno će se raditi na pripremi budućih razvojnih projekata, digitalizaciji i transformaciji poslovanja.

Obustavljeno je 125 milijuna kuna ulaganja u projekte 2020. To je bio odgovor na krizu koja nas je zahvatila. Završetak istih bio je planiran za sezonu 2021. godine.

Radovi na Valamar Pinea Collection Resortu u Poreču i ostali projekti ulaganja privremeno su obustavljeni. Tako će ostati maksimalno iduće dvije godine. A sve zbog iznimne neizvjesnosti budućeg poslovanja.

U 2020. godini Valamar Riviera očekuje ostvariti oko 30% prihoda u usporedbi s realizacijom 2019. godine.

Očekujemo i pozitivnu razinu operativne dobiti.

Turistička sezona krenula je dobro, no onda su izdana upozorenja i onemogućen je turistički promet prema Hrvatskoj. Naravno, to je uzrokovalo snažan pad u drugom dijelu kolovoza i posezoni. Valamar očekuje da će turistički sektor i dalje biti pod utjecajem krize u 2021. godini. A kada očekuju povratak na staro? Normala se očekuje u 2022. i 2023. godini.

‘Hrvatska je kao turistička destinacija pokazala stabilnost i atraktivnost u novonastalim uvjetima te ima priliku realizirati snažniji oporavak turističkog prometa. To je ostvarivo već iduće godine. No, poslovanje će i dalje biti pod utjecajem krize. Valamar je u proteklom razdoblju u turizam uložio 6 milijardi kuna, a u narednom periodu bit će važno održati likvidnost. Važno je očuvati radna mjesta, prilagoditi poslovanje utjecaju krize te pripremiti projekte za novi rast i razvoj. No tek kada se za to steknu uvjeti’, zaključak je Skupštine.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno