Utorak, 26 rujna, 2023

Valamar ostvario gubitak od 212 mil. kuna. Turistički tokovi totalno poremećeni pandemijom

Najveća turističko-hotelska kompanija u Hrvatskoj, Valamar Riviera u devet mjeseci poslovala je s gubitkom od 212 milijuna kuna, nakon godinu dana ranije zabilježene dobiti od 484 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće te kompanije objavljeno u petak.

Kako se ističe u izvješću, posljedica je to poremećaja i ograničenosti svjetskih i europskih turističkih tokova te vezane zatvorenosti objekata uzrokovanih Covid-19 pandemijom.

Valamar Rivijera ostvarila je u prvih devet mjeseci 673 milijuna kuna ukupnih prihoda ili 67,3 posto manje nego u istom razdoblju 2019., dok je operativna dobit EBITDA smanjena za 80 posto, na 174,7 milijuna kuna. U kompaniji očekuju i na razini cijele godine neto gubitak, ali i pozitivan novčani tijek uz operativnu dobit između 100 i 115 milijuna kuna.

U njihovim objektima u devet mjeseci ostvareno je 2,2 milijuna noćenja, što je, po podacima iz izvješća s burze, pad od 65,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Unatoč svim izazovima, iz Valamar ističu da su uz podršku dionika aktivno upravljali krizom i turističkom sezonom od početka pandemije, u sklopu čega su ožujku opozvali odluku o isplati dividende za 2019., članovi Nadzornog odbora odrekli su se svojih naknada, a menadžment do 30 posto plaća. Sa socijalnim partnerima dogovoren je program za očuvanje radnih mjesta “Pauza, Restart”, kojim se djelatnicima koji ne rade isplaćuje naknada u visini od 60 posto plaće odnosno minimalno 4.250 kuna mjesečno.

Planirani projekti od 800 milijuna kuna

“Program očuvanja radnih mjesta podržala je Vlada putem mjera subvencije, a operativni troškovi smanjeni su za 59 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Završetak započetih investicija odgođen je za 2021. te je osigurana dodatna srednjoročna likvidnost putem reprograma kredita dostatna za amortizaciju krize u idućem razdoblju”, navode iz Valamara.

Iznose da su ove sezone imali otvorenih 24 hotela i ljetovališta te svih 15 kamping ljetovališta u osam jadranskih destinacija, u kojima je radilo više od 4.400 zaposlenika, kao i da je od početka pandemije u njihovim objektima boravilo gotovo 300 tisuća turista, pri čemu nije zabilježen nijedan slučaj prijenosa zaraze.

Za planirane projekte ulaganja u 2020. u u ukupnom iznosu od 800 milijuna kuna napominju da su dijelom preraspoređeni za realizaciju u razdoblju od dvije godine, a tijekom ove jeseni i predstojeće zime završit će ulaganje u rekonstrukciju hotela Valamar Parentino u Poreču i hotela Valamar Meteor u Makarskoj.

U idućih 12 do 24 mjeseci pauzirat će, kako dodaju, sva ostala velika ulaganja, uključujući i radove na izgradnji hotela Valamar Pinea u Poreču, što je najveći turistički projekt u Hrvatskoj, ukupne vrijednosti 790 milijuna kuna, a do stabilizacije turističkog poslovanja, intenzivno će pripremati buduće razvojne projekte te raditi na digitalizaciji i transformaciji poslovanja za novo razdoblje rasta.

“Kriza je pokazala da će sustavi koji su i prije težili izvrsnosti te vodili brigu o svim dionicima, to još jače činiti za vrijeme krize kako bi zadržali povjerenje i spremno dočekali razdoblje oporavka. Valamar je aktivno upravljao krizom u 2020. i osigurao snažnu poziciju za nastavak razvoja tijekom 2021. i 2022. kada se očekuje normalizacija poslovanja”, poručio je predsjednik Uprave Valamar Rivijere Željko Kukurin.

The form you have selected does not exist.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno