Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Uzalud vam trud svirači, ZAMP-u pada prihod

Koliko para toliko muzike

Ako ste šetali jezgrama turističkih središta možda ste primijetili da se glazba čuje jasnije nego lani i da nema puno sudaranja glazbenih podloga ugostiteljskih objekata kao prije. Služba zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja (ZAMP) donosi konkretne brojke. Ova godina bilježi pad od 43 posto prihoda od siječnja do kolovoza za sve kategorije javne izvedbe glazbe.

Bez koncerata

Puni razmjer posljedica krize na javno priopćavanje glazbe osjetit će se tek sljedeće godine. Ovi postoci pada sadržavaju naplatu zaostataka iz prethodnih godina,

naglašavaju iz ZAMP-a.

Prema procjenama Svjetskog gospodarskog foruma, globalna vrijednost glazbene industrije veća je od 50 milijardi dolara. Glavni izvori prihoda u glazbenoj industriji, koji čine oko pedeset posto prihoda industrije, su prihodi od koncerata i nastupa. Slijede ih prihodi od prodaje i korištenja glazbenih snimki te sve više prihodi raznih sponzora.

Mir i tišina

Po kategorijama najveći pad od čak 62 posto bilježe zabavne priredbe. Tu su događanja koja uključuju korištenje glazbe u komercijalne svrhe (natjecanja, prezentacije, revije, svečanosti i slično). Otkazano je mnoštvo koncerata, od velikih dvoranskih do klupskih svirki. Naslušali smo se jadikovki naših estradnjaka, a sada vidimo i koliko ih je to točno pogodilo. Koncerti zabavne glazbe su pali za 47 posto. Izgleda da su bolje prošli klasičari jer pad od prihoda umjetnika ozbiljne glazbe je 22 posto.

Razni trgovci i ugostitelji nisu imali puno razloga za ples i svirku. Pad sekundarnog korištenja glazbe kod generalnih korisnika – hotela, lokala, trgovačkih centara, obrta i ostalih poslovnih korisnika iznosi 39 posto. Multimedija u zatvorenim prostorima također ima značajan pad, kod kinematografa i online videoteka minus iznosi 52 posto.

Izgubljeno 50 milijuna kuna

Samo loše vijesti sa radija i tv-a: pad marketinških prihoda, kadrovske krize i problemi u poslovanju uzrokovani epidemiološkom situacijom. Odrazililo se na prihode od autorskih prava s lokalnih radio i TV postaja. Od radijskih postaja do rujna naplaćeno 36 posto manje nego lani, a od televizijskih postaja 28 posto manje u odnosu na prvih 8 mjeseci prošle godine.

Licence za autorska prava koja za glazbene autore i nositelje prava prodaje ZAMP lani su prvi puta prešle 140 milijuna kuna. Zbog korone, za ovu godinu pad tih prihoda mogao bi iznositi do 40 posto, odnosno čak oko 50 milijuna kuna, istaknuli su još sredinom lipnja.  

IZVORI: index.hr, zamp.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno