U Splitu je , u organizaciji ŽK Splitsko dalmatinske organziran Okrugli stol na temu RADNA SNAGA – preduvjet uspješne i kvalitetne sezone 2022.. Konferenciji su, uz predstavnike institucija prisustvovali i stvarni akteri turističkog tržišta te predstavnici Strukovnih grupacija pri HGK vezanih za turizam i ugostiteljstvo. Moderator Okruglog stola bio je splitski novinar Saša Ljubičić.

Samu konferenciju otvorio je Predsjednik ŽK Split Joze Tomaš iskazujući smjer strateškog razmišljanja o turizmu te napominjući koliko je za samu Županiju bitan smjer 365 turizma. Upravo ovakvim događanjima želi se potaknuti edukacija ljudi, radnog kadra u turizmu prema zahtjevima stvarnih aktera, nositelja turističke ponude.

Direktorica Tuističke zajednice grada Split, gđa. Alijana Vukšić čestitala je svima Svjetski dan turizma i naglasila važnost ovog dana kao motiv promišljanja o razvoju održivog i zelenog turizma kao jedine opcije u kojem se grad Split, a tako i cijela Hrvatska moraju kretati. ”Brojke su pokazatelj uspješnosti sezone”, poručila je Vukšić te nadodala da za održivi turizma treba postojati kvalitetan i educiran kadar.

Da je sezonalnost problem u pronalasku stručnog i kvalitetnog kadra, zaključila je i Predsjednica strukovne grupacije hotelijera pri ŽK Split, gđa. Davina Ljubičić Đirlić, te naglasila kako je neizvjesnost ove sezone doprinijela otežanim uvjetima rada i još većoj problematici zadovoljavanja potreba turističke potražnje kada se govori o radnoj snazi.

Poslodavci su ovom pandemijom dovedeni pred financijski rizik, poručio je Ivan Malada, Predsjednik Strukovne grupacije ugostiteljskih objekata te ovom prilikom pohvalio izuzetan rad policije kada je riječ o ishođenju dozvola za rad i boravak stranih državljana kojih je u ovoj sezoni bilo čak 11 000. ”Proces prijave stranih radnika je kompliciran i puno se poslodavaca nije niti odlučilo na uvoz strane radne snage upravo zbog toga ali i neizvjesnosti vezane za pandemiju i smjera u koji će turistička sezona ići”, izjavio je Malada.

Novi Zakon je još nepoznanica našim poslodavcima, no treba mu dati priliku

Gđa. Diana Jakšić, načelnica Odjela za državljanstvo i statusna pitanja stranaca PU Splitsko dalmatinske županije istaknula je kako novi Zakon, koji je na snagu stupio 01. siječnja nije dovoljno poznat našim poslodavcima što je dodatno otežalo ionako komplicirane procese ishodovanja, te je ovim putem predložila organizaciju radionica na tu istu tematiku. S istim se složio i Joško Jakus iz agencije za zapošljavanje Anenias d.o.o. iz Splita.

Uz izlaganja i rasprave ostalih sudionika, došlo se do zaključka da je doista krajnji rok da se nešto poduzme, te da se aktivno pristupi problematici sa konkretnim zahtjevima prema odgovornim osobama. Prije svega, naglasak je stavljen na edukaciju, izmjene Zakona o radu, naročito kada se radi o privremenom radu, radu vikendom i sezonskim djelatnicima.

Svakako da su ovakve konferencije dobrodošle i da će se samo otvorenim razgovorom i razmjenom ključnih informacija moći kvalitetno i na vrijeme pripremiti slijedeća turistička sezona, te time maksimalno olakšati ionako već ”načetim” turističkim djelatnicima i nositeljima turističke ponude.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!