Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma Splitsko – dalmatinske županije

Turističko-ugostiteljska škola bila je domaćin konferencije Kompetencije za turizam, na kojoj se razgovaralo o važnosti projekta uspostave Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) u sektoru turizma i ugostiteljstva za lokalnu zajednicu, a time i za gospodarstvo kao cjelinu, u čemu ih je uvelike podržala Županija splitsko-dalmatinska i župan Blaženko Boban. Škola naime, kreće u veliki projekt izgradnje aneksa zgrade, ali i uvođenja niza novina u obrazovanju, i srednjoškolskom, i obrazovanju odraslih, i sve to povezano je s drugim školama i poduzetničkim sektorom.

Primjerice, kroz RCK, škola te partneri razvijat će nove programe u obrazovanju odraslih –​ gastronom specijalist za dalmatinske delicije, voditelj integralnog upravljanja kvalitetom u destinaciji, event menadžer, voditelj odjela hrane i pića, te voditelj malih hotela (voditelj prijamnog odjela hotela i voditelj obiteljskog smještaja). Plan je i jedan međunarodni program na engleskom jeziku. Svi izrađeni programi bit će konkurentni te kao proizvod RCK-a prezentirani na tržištu regije s ciljem privlačenja polaznika koji time mogu doprinijeti rješavanju problema deficita radne snage u turizmu i ugostiteljstvu.

Ravnatelj škole Ivo Bilić najavio je kako gradnja objekta počinje početkom iduće godine.

– Zgrada će biti poligon nužan za sve aktivnosti koje smo zacrtali, ali ovdje je zapravo riječ o vještinama, radu na ljudima, novim programima, na usavršavanju čime ćemo dignuti učeničke kompetencije i odraslih na višu razinu, i na koncu imati bolji turistički proizvod. Interes za strukovna zanimanja raste. U novoj zgradi vjerojatno će biti mjesta za razred više. Najveći interes je za 4-godišnja zanimanja i zanimanja kuhar i slastičar. Najperspektivnije zanimanje je turističko-hotelijerski komercijalist. Nažalost, konobara imamo samo jedan razred – rekao je ravnatelj najavivši razne programe obrazovanja odraslih s puno tečajeva, radionica, a sve kako bi se pratila aktualna potražnja na tržištu rada.

– Naš razvoj postići ćemo kroz ulaganja u domaći kadar, ali time i raditi na sprječavanju “odljeva mozgova i ruku” – dodala je Andrea Bilandžić, voditeljica promocije strukovnih zanimanja i rada RCK. Konferenciji je nazočio i gradonačelnik Ivica Puljak, koji je poručio kako turizam moramo shvatiti kao pokretač ostalih segmenata ekonomije.

– Struka i stručnost su od velike važnosti, jer jedino tako možemo razvijati održivi, cjelogodišnji turizam kojim ćemo privući goste veće platežne moći i razvijati svaki oblik turizma, a time i cijelo gospodarstvo – rekao je Puljak, koji u Turističko-ugostiteljskoj školi vidi veliki potencijal, a pozdravlja i ideje o pokretanju srodnog fakulteta u Splitu.

Sličnog stava je i Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, koja se osvrnula na iznimno uspješnu turističku godinu, ali i vrlo zahtjevnu, piše Slobodna Dalmacija.

– Imamo nove turiste, a naši turistički djelatnici bili su spremni za sve izazove. Iako su sjajne, brojke nam nisu najvažnije, kao ni zarada nego dobrobit destinacije, zadovoljni domaćini i vrijednost za novac koju dobivaju gosti, da dobiju više nego što su očekivali kako bi nam se vratili. Kako bi pratili svjetske trendove i nosili se s konkurencijom najvažnije je znanje, pa pozdravljamo nastojanja ove škole – poručila je Vukšić.

Projekt centra kompetentnosti uvelike podupire Županija splitsko-dalmatinska čiji je predstavnik Tomislav Đonlić najavio više praktične nastave i specijalizirane učionice u novoj zgradi, čime će se razina obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva podići na veću razinu.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno