Subota, 10 lipnja, 2023

Uskršnji blagdani doveli u Hrvatsku preko 20 tisuća stranih turista

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice 40 tisuća turista trenutačno se odmara u Hrvatskoj od čega je polovica domaćih gostiju, a polovica stranih. U usporedbi s turističkim rekordnim Uskrsom 2019. godine kada ih je bilo gotovo 180 tisuća to je 4,5 puta manje, piše dnevnik.hr.

Stroge epidemiološke mjere u većini europskih država, rigorozna pravila pri prelasku granica i povratku u domovinu spriječili su dolazak većeg broja gostiju. Turistički djelatnici nadaju se da će se epidemiološka situacija u Europi poboljšati do lipnja i početka glavne turističke sezone.

Direktorica Turističke zajednice Kvarner, Irena Peršić Živadinov, rekla je da danas na Kvarneru ima oko osam tisuća gostiju. ”Od toga je otprilike 60 posto hrvatskih gostiju i 40 posto stranih”, otkrila je. Najviše je Nijemaca, pa zatim Slovenci, Austrijanci i Amerikanci.

Svoja vrata gostima je otvorilo 60-ak hotela i 15 kampova. ”Bilo ih je nešto malo koji su se ipak u zadnji čas predomislili”, govori Peršić Živadinov. Epidemiološke mjere zemalja iz kojih turisti dolaze uvelike utječu na odluku gdje će provesti odmor. ”Nije bilo zimske sezone tako da moramo biti spremni da ćemo se nositi s mjerama koje zemlje čine kako bi zadržale goste kod kuće i zaštitile svoju ekonomiju”, objasnila je.

Nadolazeća sezona još je uvijek pod velikim upitnikom. Interes je velik, kaže, upite šalju i agencije, ali i gosti individualno.

”Učinili smo sve što možemo u smislu pripreme sezone. Imamo sreću da mi u Kvarneru imamo prvi klaster zdravstvenog turizma, tako da ta suradnja sa zdravstvenim sustavom traje već dugo vremena. Punktovi i za testiranja, sve je osmišljeno, napravljeno, ali će situacija ovisiti o epidemiološkoj situaciji, kako kod nas tako i u drugim zemljama”, zaključila je. 

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno