Utorak, 26 rujna, 2023

Upiti stižu za srpanj i kolovoz, lipanj za sada više nego loš

Turističko tržište posljednjih dana donekle je živnulo, pa u agencijama za najam apartmana i kuća za odmor bilježe nešto više upita gostiju, ali prvenstveno se odnose na srpanj i kolovoz, piše slobodnadalmacija.hr.

Vlasnica pansiona s Brača, koja je htjela ostati anonimna, morat će ispuniti i takav zahtjev gostiju. Inače, govori nam da s obzirom na situaciju s epidemijom posljednjih dana ima više upita gostiju za predstojeću sezonu. Interes vlada za objekte izvan grada, a najviše za one koji su, logično, koliko-toliko izolirani.

Buking u lipnju je zasad više nego loš, bolje rečeno nikakav. Gosti, međutim, mahom traže veću mogućnost otkazivanja, čak i kada im se na avansno plaćanje ponude razni popusti. Potvrđuje nam to Nataša Ljubičić iz agencije “Top Season”.

– Najviše ih se raspituje o mogućnostima otkazivanja i mahom traže kompletni povrat novca. To je vrlo nezgodno za vlasnike koji žele pristati na otkazivanje, ali barem tri dana prije dolaska, no gosti žele da to bude i samo dan uoči termina – kaže Nataša, koja ima dugogodišnje iskustvo s ponudom. Potvrđuje nam da je interes za apartmane u gradovima zbilja mali, ali očekuje da će najviše gostiju ove sezone bukirati u posljednji trenutak, što je i razumljivo s obzirom na varljive prilike s epidemijom. Dodaje da oni gosti koji dolaze avionima čekaju regulaciju zračnog prijevoza, jer nekidan su joj, kako kaže, jedni gosti javili da im je let za Split otkazan.

U dubrovačkoj agenciji Online Croatia također su zadnjih dana primijetili življi interes za rezervacije. Ono što dominira u razgovorima sa strancima jest, kao i u ostalih, pitanje fleksibilnog otkazivanja bukinga. Za lipanj gotovo da i nemaju rezervacija, a također ne bilježe interes ni za rujan jer pretpostavljaju da se turisti rukovode lanjskom situacijom, kada se krajem kolovoza epidemijska situacija posvuda pogoršala i zemlje su se počele zatvarati.

– Ove godine je kompliciraniji ulazak u zemlju s obzirom da se traže negativni PCR testovi ili potvrde o cijepljenju, odnosno o preboljenom koronavirusu, a to je, primjerice, za četveročlanu obitelj dodatni nemali izdatak. Po posljednjim informacijama koje imamo, takva obaveza odnosi se i na djecu stariju od sedam godina, a hoće li tako ostati ne znamo jer svako malo se nešto mijenja – kaže Maja Čupić, vlasnica agencije u kojoj nisu primijetili da gosti pitaju za domaćine jesu li cijepljeni, ali ih zato neki iznajmljivači, a rade s njih sedam stotina, mole da taj podatak stave na njihove stranice, što oni ne mogu prihvatiti zbog zaštite osobnih podataka. 

U splitskoj agenciji, koja pruža usluge visokoplatežnim gostima Vip Holiday Booker, kažu da su im sve rezervacije za lipanj otkazane. Vlasnik Darijo Šarić, s kojim smo i nedavno razgovarali, i nadalje je prilično kritičan na postupanje odgovornih s koronakrizom s obzirom da smo, kako kaže, za razliku od nekih drugih mediteranskih zemalja još uvijek na tzv. “amber” listi.

– Velika Britanija svojim građanima još uvijek ne preporučuje putovanje u Hrvatsku, a Englezi su vrijedna klijentela koja troši mnogo na godišnji odmor, smještaj i sve prateće usluge, pa će to najviše osjetiti hotelijeri, turistički djelatnici i vlasnici privatnog smještaja u južnim krajevima Hrvatske, koje tradicionalno posjećuju gosti s Otoka. 

– Gostima je, vjerujte, najbitnije da mogu uživati u noćnom životu, restoranima, barovima, te imati kakvo-takvo normalno ljeto. Ljudi su umorni od pandemije pa je većina turista koji namjeravaju putovati spremna na testove ili su se već procijepili. Ali nitko nije spreman na karantenu nakon povratka u vlastitu državu – ističe vlasnik splitske agencije.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno