Srijeda, 4 listopada, 2023

UNWTO skupština usvojila novi kodeks za zaštitu putnika

Na 24. sjednici Skupštine UNWTO-a, održanoj prošli mjesec u Madridu, usvojen je Međunarodni kodeks za zaštitu prava turista. Pokrenut kao odgovor na pad povjerenja potrošača u industriju putovanja, kodeks definira minimalne standarde i prava potrošača u izvanrednim okolnostima. Razvijen je u uvjetima pandemije u suradnji s 98 država članica UNWTO-a, kao i s pridruženim članicama i čak 5 međunarodnih organizacija iz država nečlanica. Kodeks će biti predstavljen i potvrđen na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u 2022. godini.

Kodeks je podijeljen na ukupno pet poglavlja koja se bave pružanjem pomoći međunarodnim turistima u izvanrednim okolnostima, definiraju preporuke za klasično i digitalno ugovaranje turističkih usluga te određuju mehanizme za rješavanje sporova i pridržavanje preporuka. Tekst kodeksa dostupan je za pregled ovdje.

Od posebnog značaja za sektor je treće poglavlje koje postavlja preporuke izravno inspirirane nedostatcima Direktive o paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima, točnije pravilima o raskidu ugovora/povratu novca putnicima u slučaju izvanrednih okolnosti koje se nisu mogle izbjeći. Naime, Kodeks u odnosu na to pitanje ne obvezuje samo organizatore putovanja, već sve pružatelje usluga, uključujući i pružatelje prijevoza. Premda Kodeks kao rezolucija Ujedinjenih naroda neće biti pravno obvezujući, izgledno je da će njegove preporuke oblikovati zakonodavne inicijative nacionalnih vlasti diljem svijeta, pa tako i inicijative nadležnih europskih tijela

SourceUHPA

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno